Британски ултиматум за Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Британски ултиматум за Брюксел

Webcafe.bg, по BBC
23.01.2013, 11:17 (обновена 23.01.2013, 12:33)
дейвид камерън

Снимка: © getty images

Великобритания ще се насочи към излизане от Европейкия съюз, ако той не се промени

Великобритания ще започне преговори за нов договор с Европейския съюз и иска да види блока променен преди да реши остава или не, обяви премиерът Дейвид Камерън в дългоочакваната си европейска реч.

Лондон нееднократно твърди, че и други членове на ЕС искат промяна във властовия баланс между Брюксел и отделните държави. „Правомощията и силата трябва да се връщат обратно към страните-членки, а не само да изчезват от тях. Не може да хармонизираме всичко. Националните парламенти са и ще бъдат истински и демократичен източник на законодателството и отчетността в ЕС", заяви консерваторът.

Изложението на Камерън бе пълно с условности, от които стана ясно, че британците ще почакат от три до пет години, за да гласуват на референдум за бъдещето си в ЕС. Това ще стане, ако консерваторите останат във властта след изборите през 2015 година.

Все пак, лидерът на консерваторите е убеден, че страната му ще се справи и без ЕС.

През последните месеци евроскептиците на Албиона ставаха толкова много, че се заговори усилено за напускане на съюза. Социологически проучвания дори показват, че е много вероятно британците да предпочетат да напуснат ЕС.

„Европейският съюз без Великобритания, една от най-силните страни в съюза, една от създателките на единния пазар, ще е един много различен съюз", заяви Камерън.

Народното допитване в момента няма да има смисъл, твърди Камерън, тъй като не е ясно как ЕС ще се промени след кризата.

Ето защо, според него, най-удачно е референдумът да се проведе в първата половина от мандата на следващото правителство. Това означава между 2015 и 2017 година.

За Лондон е важно да разбере дали е желан партньор от Брюксел и как блокът от 27 държави ще се промени след края на кризата.

Консерваторите на Камерън останаха Великобритания извън т.нар. „Фискален пакт", създаден по идея на Берлин и Париж за по-тясна финансова координация в еврозоната и по-строги санкции за държавите, които не спазват изискванията за бюджетен дефицит.

Все по-полярни стават настроенията на Острова по отношение на оставането на страната в ЕС.
„Не съм британски изолационалист. Искам по-добър договор за Великобритания, за Европейския съюз като цяло", допълни премиерът в европейската си реч.

Oще: великобритания  дейвид камерън  европейски съюз  ес  камерън  лондон  референдум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани