Президентът начерта спасението от скъпите горива | webcafe.bg
newscafe

Президентът начерта спасението от скъпите горива

Webcafe.bg
13.03.2012, 13:54 (обновена 13.03.2012, 15:03)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев: България трябва да се стреми към енергийна независимост и либерализация

Решението срещу покачването на цените на горивата и като цяло срещу ценовия шок е в думата либерализация, заяви президентът Росен Плевнелиев след  церемонията по награждаване на военнослужещи от 24-а авиобаза "Крумово", оказали помощ на  бедстващите в с. Бисер.

Държавният глава беше категоричен, че това е негов приоритет. "Енергийна независимост и либерализация е нещото, към което България трябва да се стреми. Либерализация на доставките, когато имаме различни доставчици, а не един, ще означава, че има много по-силна конкуренция на пазара", каза държавният глава.

Същата теза обяви през декември и евродепутатът Ивайло Калфин, според когото България е нужно час по-скоро да се включи в газопреносната система на съседните страни, за да може да си купува природен газ оттам и така да диверсифицира източниците си.

"В момента, в който се види, че се прави първа копка на газовата тръба България - Гърция или на тази в посока към Румъния, всички вече трябва да знаят, че България е направила решаваща стъпка в посока на либерализацията. Ако се види старт на националната програма за санирането на жилища и бъде отделен огромен ресурс, не 40-50 млн., а 500 млн., ще се разбере, че България наистина предприема конкретни мерки по тази толкова важна тема", посочи президентът.

Плевнелиев беше категоричен, че когато тръгнат газовите връзки към съседните държави със сигурност няма да сме зависими само от един монопол.

Комисията за защита на конкуренцията проверява ли, проверява

Комисията за защитана на конкуренцията в момента проверява евентуална съгласувана практика при определяне на цените на едро от 4 дружества - "ЛУКойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България". Така и не станаха ясни резултатите от една друга проверка, поискана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков още преди година.

Отделно се проследява политиката на "ЛУКойл" по предоставяне на отстъпки и фиксиране на минимални препродажни цени, за които има съмнение, че нарушават конкуренцията.

Според президента оттук нататък ще бъде още по-тежко.
"България трябва да положи огромни усили, за да може сметките на хората да паднат двойно", каза той. По думите му може на всички в държавата да им втръсне, но той ще продължи да повтаря рамките на програмата "България 2020 - инергийна ефективност и енергийна либерализация" и ще иска конкретни мерки и от парламента, и от изпълнителната власт още тази година.

От Синята коалиция настояха днес Комисията за защита на конкуренцията да влезе в офисите на "ЛУКойл Нефтохим", да изземе телефони и компютри и да провери разговори и кореспонденция. Предложението беше обявено от лидера на СДС Мартин Димитров.

Наскоро и ДСБ предложи ДАНС да провери дали компанията не пере пари. Димитров даде за пример  Европейския енергиен регулатор, който "нахлул" в офисите на БЕХ и иззел компютри и телефони на шефове, включително и на политически лица.

Лидерът на СДС има предвид проверките, които Европейският регулатор извърши в офиси на "Газпром" в над 10 европейски държави миналия септември, като провери и документацията на "Булгаргаз", "Овъргаз" и други дружества в България. България не е спазила изискванията на ЕС за либерализация на енергийния си пазар.

Мартин Димитров смята, че КЗК не си върши съвестно работата и по-скоро закриля монополистите.
Според него "Лукойл Нефтохим" има монополно положение, защото има ограничение на вноса. Митническите и данъчните складове са със специален лицензионен режим и се държат от точно определени фирми, обясни той. Това пък от своя страна възпрепятствало по-евтин внос от Гърция и Румъния, когато е възможно.

По мнението на Димитров налагането на измервателните уреди и лицензите на данъчните складове не са довели до повече приходи в бюджета, а по скоро до засилване на монопола на "Нефтохим". Това лесно би могло да се провери от приходите в бюджета от акцизи на горива, смята той.

Oще: газ  горива  гърция  дсб  кзк  либерализация  лукойл  мартин димитров  монопол  пазар  президент  росен плевнелиев  сдс  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.