Както организираните престъпни групи се наричат семейство, фирма, така и нашите екипи ще бъдат като семейство, заяви шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов | webcafe.bg
newscafe

Войната на семействата

Webcafe,bg
05.07.2011, 14:29 (обновена 05.07.2011, 15:03)
съд

Според спецпрокурора Светлозар Костов освен строга присъда, е важно да се посегне и на капитала на една престъпна група - тогава има удовлетворителен резултат

Специализираните прокуратури ще работят в екипи като семейство. Това обяви шефът на първоинстанционната структура на трибунала Светлозар Костов.

Той заяви, че въпреки назначаването му за шеф на новата прокуратура няма да се откаже от делото срещу ръководената от Алексей Петров престъпна група "Октопод". Костов нямал намерение да изчаква 1 януари 2012 г. - тогава се очаква да бъде отложен стартът на спецсъда, за да се гледа там първото дело срещу Алексей Петров.

Както организираните престъпни групи се наричат семейство, фирма, така и нашите екипи ще бъдат като семейство, обясни пред журналисти Светлозар Костов. Спецпрокурорът се надява колегите му да са съвместими като характери и в работата си.

Според него мафията е професионално и устойчиво сдружение и държавата трябва да му противодейства с професионално и устойчиво сдружение от обвинители и разследващи.

Костов и Борислав Сарафов, който ще ръководи апелативната специализирана прокуратура, обаче признаха, че повечето от кандидатите да работят в новите звена никога не са разследвали дела срещу мафията. Това щяло да се преодолее с 3-4 обучителни семинара. Според Костов бъдещите му колеги трябва да бъдат "творчески в работата си и консервативни в прилагането на закона".

"За съжаление законът е такъв, че не ние предлагаме с кои хора ще работим, а това решава Висшият съдебен съвет. Това е все едно да ти намерят жена и да ти кажат: "Раждайте си деца!", обясни Костов. Според Сарафов е добре, че все пак половината от кандидатите за апелативни спецобвинители са хора от екипите, които и сега разследват организирана престъпност.

В двете спецпрокуратури ще има по два отдела. Единият ще се занимава с икономическите дела - източване на данъци, фалшифициране на кредитни карти и пране на пари, другият с чисто криминалните - трафик на хора и наркотици, убийства, рекет.

Костов обяви, че ако по дадено дело се постига удовлетворителен резултат чрез сключване на споразумение с обвиняемия, няма пречка такова да се направи, но водещ ще е резултатът.

"Всъщност удовлетворителен резултат е разпадането на една престъпна група тогава, когато връзките изчезнат. Затова освен строга присъда на затвор е важно и да посегнем на капитала й, защото има много случаи, когато членовете й са в затвора, но са запазили парите и влиянието си", обясни Костов.

На въпрос как ще гарантират, че спецпрокуратурата няма да изпълнява поръчки и ще работи независимо, Сарафов отговори така: "Аз не съм час от икономически и политически лобита, не съм от кръга "Бели покривки". Ще се работи само по закон."

Oще: борислав сарафов  затвор  мафия  октопод  присъда  светлозар костов  семейство  спецпрокуратура  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.