Последният мейл от ИДИЛ преди екзекуцията на Джеймс Фоли | webcafe.bg
newscafe

Имате поща от "Ислямска държава"

Webcafe.bg, по GlobalPost
22.08.2014, 16:29 (обновена 23.08.2014, 16:43)

1 от 5 снимки Назад Напред

Джеймс Фоли

След почти година без никакъв контакт, родителите на Джеймс са получили първото съобщение от похитителите на 26 ноември 2013 г. В него джихадистите искат незабавно да получат голям откуп срещу освобождаването на американеца. (Вижте снимките)

Американският журналист Джеймс Фоли бе убит от бойци на "Ислямска държава", които на 19 август публикуваха видео в YouTube, показващо екзекуцията му.

На 12 август родителите на Фоли са получили имейл от похитителите, гласящ, че синът им ще бъде убит.

Семейство Фоли са се съгласили да разпространят имейла от похитителите на сина им. На свой ред GlobalPost - изданието, за което той работеше, реши да го публикува в името на прозрачността и пълното представяне на историята на Джеймс Фоли.

Текстът разкрива повече информация за мотивите и тактиката на бойците от "Ислямска държава".

Освен екстремистките възгледи, които те отстоява, имейлът съдържа фактологични неточности.

Например, според изданието семейство Фоли не са имали "много шансове да преговарят" за освобождаването на сина им.

След почти година без никакъв контакт, родителите на Джеймс са получили първото съобщение от похитителите на 26 ноември 2013 г. В него джихадистите искат незабавно да получат голям откуп срещу освобождаването на американеца.

След като бунтовниците са доказали на семейство Фоли и разследващите, че в действителност държат в плен Джеймс, те са поискали 100 милиона евро или освобождаване на затворници, задържани от американските сили.

Следващия път, в който Фоли са имали комуникация с похитителите, е бил на 12 август 2014 г. Тогава те са получили следния имейл:

ДОКОГА ОВЦЕТЕ ЩЕ СЛЕДВАТ СЛЕПИЯ ОВЧАР?

Послание до американското правителство и неговите граждани, държащи се като овце:

Оставихме ви на мира след позорното ви поражение в Ирак.

Не сме се бъркали в това, което се случва във вашата страна, не сме и атакували ваши граждани, докато те бяха в безопасност в домовете си, въпреки че можехме да го сторим!

Що се отнася до боклуците от вашето общество, които държим като заложници, ТЕ СЕ ОСМЕЛИХА ДА ВЛЯЗАТ В ЛЕГОВИЩЕТО НА ЛЪВА, КЪДЕТО ЩЕ БЪДАТ ИЗЯДЕНИ!

Имахте много шансове да преговаряте за освобождаването на вашите хора чрез парични транзакции, както приеха да го сторят други правителства.

Също така предложихме размяна на пленници, за да освободим задържани от вас мюсюлмани, като нашата сестра д-р Алфия Сидики, но вие бързо ни показахте, че НЕ се интересувате от подобна размяна.

Нямате никакво желание да общувате с мюсюлманите по друг начин, освен с езика на силата - език, който получи "арабски превод", когато се опитахте да окупирате земите на Ирак!

Сега се завръщате, за да бомбардирате отново мюсюлманите на Ирак, този път прибягвайки до въздушни атаки и "посреднически армии", страхливо бягайки от директна конфронтация!

Днес вадим своите оръжия срещу вас, ПРАВИТЕЛСТВА И ГРАЖДАНИ! И НИЕ НЯМА ДА СЕ СПРЕМ, ДОКАТО НЕ НАСИТИМ ЖАЖДАТА СИ ЗА ВАШАТА КРЪВ.

Вие не щадите нашите безпомощни събратя, старци, жени и деца, така че ние НЯМА да щадим вашите!

Вие и вашите граждани ще платите цената за бомбардировките!

Първа ще се пролее кръвта на американския гражданин Джеймс Фоли!

Той ще бъде екзекутиран като ПРЯКА последица от вашите престъпления срещу нас!"

Откакто журналистът беше отвлечен през 2012 г., семейство Фоли, GlobalPost, американските власти и частни консултанти по сигурността не са спирали да го търсят и да се опитват да осигурят освобождаването му.

Терористите от "Ислямска държава", които все още държат трима американски заложници в Сирия, заплашиха да убият още един от тях - репортера на свободна практика Стивън Сотлоф - ако САЩ продължават военната си кампания с въздушни удари в Ирак.

Oще: globalpost  isis  бомбандировки  видео  въздушни удари  джеймс фоли  джихадисти  екзекуция  журналист  заложник  идил  ирак  ислямисти  ислямска държава  похитители  сащ  семейство  фоли 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 23.08.201410:16

Трябва да има някаква редакция на коментарите все пак, поне да може да си оправи правописните грешки човек...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 23.08.201410:13

Нагли са и жестоки /не че е някаква новост/ и ще получат напалм накрая и никой няма да има особени визражения срещу това.
Световното обществено мнение реагира със съчувствие на Ирак, разкритикува американската политика и това /а не някаква тяхна "победа"/ накара американците да се изтеглят от там, но те бързат да покайат че това е било грешка - и изтеглянето и съчувствието иотношението като към хора въобще. Жалко е за причинените страдания на мирните хора там, но те показват, че са готови, готови са да породят, твърде много нецивилизованост
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани