Ниският социално-икономически статус е сред основните определящи фактори за слабите резултати на 15-годишните българчета | webcafe.bg
newscafe

Равният достъп до образование - само на книга

Ванина Стоянова , в. Сега
12.07.2011, 10:00 (обновена 12.07.2011, 10:14)
деца

Снимка: © БГНЕС

31% от децата в ниските социални слоеве показват т.нар. устойчивост - въпреки неблагоприятните условия на своята социално-икономическа среда успяват да покажат високи резултати в тестовете

Ниският социално-икономически статус е сред основните определящи фактори за слабите резултати на 15-годишните българчета. Изоставащите ученици в България в много по-ниска степен успяват да се оттласнат от средата си и да постигнат добри академични резултати на международните тестове.

Изводите са записани в съпътстващите доклади на мащабното образователно проучване PISA 2009, което се провежда от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) в над 60 държави и партниращи икономики. Резултатите за пореден път показват, че равният достъп до образование у нас е само на книга.

31% от децата в ниските социални слоеве показват т.нар. устойчивост - въпреки неблагоприятните условия на своята социално-икономическа среда успяват да покажат високи резултати в тестовете. У нас обаче факторите на заобикалящата среда са определящи за резултатите на децата и едва 8 на сто от изоставащите ученици успяват да надхвърлят елементарното ниво на грамотност и да постигнат добри образователни резултати.

По този показател България се строява до държави като Панама, Черна гора, Казахстан, Перу, Азербайджан, Катар и Киргизстан. С най-впечатляващ дял на "устойчивите" деца от беден произход са точно районите, които са начело в резултатите по четене, математика и природни науки - Шанхай и Хонконг. Висок дял на грамотност сред ниските слоеве има и във Финландия, която се коментира като образователното чудо на Европейския съюз.

Два са факторите, които могат да подбудят учениците да учат повече и да се справят по-добре с материала, коментират авторите на изследванията PISA. Единият е децата да прекарват повече време в училище. Другият фактор, който може да повлияе на будността на изоставащите ученици, е увереността в собствените им способности.

Около 75% от учениците, които преодоляват средата си, вярват, че ще се справят с тестовете по природните науки, докато в групата на изоставащите тази увереност имат само 50%. По-слаба връзка експертите откриват и между вътрешната мотивация и постиженията. Тук се прави разлика между очакванията за външни стимули като заплата и постоянна работа и се говори по-скоро за личен стремеж.

www.segabg.org

Oще: pisa  деца  достъп  образование  оиср  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.