Командата на Юнкер пое ЕК | webcafe.bg
newscafe

Командата на Юнкер пое ЕК

Webcafe.bg
01.11.2014, 10:13 (обновена 01.11.2014, 11:48)

1 от 2 снимки Назад Напред

Юнкер

Снимка: © europa.eu

Жан-Клод Юнкер е 12-ият председател на ЕК и поема поста от Жозе Барозу

Новият състав на Европейската комисия официално встъпи в длъжност. Председателят Жан-Клод Юнкер има тежката задача да осигури икономически растеж, повече заетост в ЕС и иновации, както и да реши сложен ребус от външнополитически проблеми - кризата в Украйна, Русия и Близкия Изток, търговското споразумение със САЩ и колебанията на Великобритания дали да напусне съюза или не.

„Време е за работа, предизвикателствата пред Европа не могат да чакат", написа Юнкер по случай встъпването в длъжност. Бившият премиер на Люксембург е евробюрократ-ветеран, познава отлични механизмите на ЕС и се ползва с реномето на компромисен политик, който умее да постига консенсус.

Сега обаче ролята на консерватора Юнкер ще е особено важна, след като мнозина анализатори са склонни да смятат, че посоката, в която ЕС ще тръгне в крайна сметка ще реши бъдещето на съюза.

Основното противоречие идва от желанието на Германия да наложи железни бюджетни правила за всички страни-членки и желанието на Франция, както и Италия да „развърже" кранчето на разходите. Казано с други думи, отдаването на суверенитет на Брюксел срещу повече правомощия за националните държави.

Преговорите за приемане на нови членове ще продължат, но нито една нова страна няма да се присъедини към клуба, включително Сърбия и Черна гора.

Юнкер започва подготвяне на инвестиционен пакет за 300 милиарда евро, който да увеличи работните места и растежа до Коледа. Той се обяви и за инвестиции в дигиталната икономика, както и за лявата идея за въвеждане на минимална заплата в ЕС.

Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател в новата Европейска комисия и ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Тя ще управлява огромен финансов ресурс и 20-хилядната европейска администрация.

Ключова роля ще имат Франция и Великобритания - в лицето на комисар Пиер Московиси, в чието портфолио влизат търговия, данъци и митници, и комисар Джонатан Хил, който ще следи финансовата стабилност на съюза. Назначението на Хил бе разгледано като жест към британския премиер Дейвид Камерън, чийто скептицизъм към членството в ЕС все повече нараства.

 

Oще: европейска комисия  жан-клод юнкер  приоритети  русия  украйна  юнкер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани