Оманският фонд и Цветан Василев - готови да спасят КТБ | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд и Цветан Василев - готови да спасят КТБ

Webcafe.bg
01.09.2014, 18:04 (обновена 01.09.2014, 18:36)
ктб

"Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект", съобщава БНБ.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и Държавният фонд на султана на Оман са декларирали желание да подпомогнат оздравяването на затворената Корпоративна търговска банка, съобщава БНБ.

На 22 август централната банка е изпратила писма до най-големите акционери в КТБ -  „Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до края на август да представят конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

И Цветан Василев, като едноличен собственик на „Бромак" АД, и Оманския фонд са реагирали, но без конкретни предложения и финансови ангажименти. Цветан Василев съобщава, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и до правителството структурирано предложение, а Оманския фонд иска да създаде консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

От централната банка потвърждават готовност за конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно БНБ продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ - нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

"Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект", съобщава БНБ.

Въпреки че Цветан Василев е изпратил своето предложение до БНБ, местоположението му продължава да е неизвестно. Издадена е международна заповед за задържането му, като Василев се издирва и от "Интерпол".

Oще: банка  банки  бнб  ктб  оман  омански фонд  цветан василев  централна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани