Премиерът Бойко Борисов се готви да смени председателя на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Стоян Кушлев, съобщи в. "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

Премиерът се кани да уволни Стоян Кушлев

Webcafe.bg
11.03.2011, 13:18 (обновена 11.03.2011, 13:53)
Стоян Кушлев

Снимка: © БГНЕС

Мнимият професор Стоян Кушлев вероятно ще опразни поста, на който получаваше месечно възнаграждение от над 7000 лева

Премиерът Бойко Борисов се кани да смени председателя на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Стоян Кушлев, съобщи в. "24 часа", като цитира министър-председателя. По думите му проверка, разпоредена от него, също установила, че той работи в конфликт на интереси.

Стоян Кушлев кара втори мандат като шеф на комисията, създадена още по времето на кабинета на НДСВ-ДПС. Преди да я оглави той беше председател на Съюза на ловците и рибоволците в България.

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси вече установи, че Кушлев е в конфликт на интереси тъй като при назначаването си е участвал в управата на сдружението с нестопанска цел "Царски ловен клуб" и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. По закон той няма право да участва в ръководството на сдружения. Оказа се също така, че е назначил осем свои близки на работа в комисията, както и че е получавал месечни възнаграждения от над 7000 до 9000 лева.

Наскоро се оказа, че и професурата на Кушлев е измислена - с цел да получава допълнителна сума върху заплатата си, която - според изчисления на експерти, е коствала общо 60 000 лева на бюджета за времето, в което оглавява комисията.

Според закона за отнемане на незаконно придобито имущество, председателят на комисията се назначава от премиера и има 5-годишен мандат. Очаква се следващата седмица правителствените юристи да подготвят необходимите документи.

Според публикацията вариантите за отстраняването на Кушлев са три и не е ясно кой ще избере премиерът. Единият е Кушлев да бъде отстранен въз основа на забраната в закона членовете на комисията да участват в управителни органи на организации с нестопанска цел.

Втората възможност е да се изчака решението на Върховния административен съд по доклада на парламентарната комисия, която първа уличи Кушлев в конфликт на интереси.

Третият вариант е да се задейства предвидена в закона процедура по отстраняването му заради обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца. Кушлев от месеци е в болнични и отказва обяснения пред проверяващите и пред депутатите.

Борисов не пожелал да съобщи кой от вариантите ще бъде избран, както и дали вече има подходящ кандидат за шеф на комисията.

Депутати от десницата коментираха, че това "не е решение на премиера, а закъсняло изпълнение на задължение", като припомниха предложението на комисията за освобождаване на Кушлев.

Oще: бойко борисов  комисия  конфликт на интереси  мандат  премиер  стоян кушлев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани