Спасението на еврото може да струва 2 трилиона | webcafe.bg
newscafe

Спасението на еврото може да струва 2 трилиона

Webcafe.bg
12.11.2011, 13:37 (обновена 12.11.2011, 15:15)
Евро

Според лошия оракул Нуриел Рубини - съветник на президента Обама, рискът от разпадане на еврозоната съществува...

Търсенето на нови пътища за еврото, както и лавината от спекулации за евентуалния му крах не спира. Разбира се, на всички е ясно, че ако втората след долара валута се срине, изгодата за валута №1, както и за куп спекуланти и финансови акули ще е сигурна - както и за по-малките валути като британската лира например.

За преодоляване на дълговата криза в Европа ще са нужни между 2 и 3 трилиона евро, заяви бившият вече министър на финансите на Русия Алексей Кудрин на международен форум в Москва. Кудрин наскоро подаде оставка, а дейностите му в правителството си делят двама души.

Според ползващия се с голям авторирет в чужбина финансист вариантът за разпространение на кризата към САЩ и други страни е по-вероятен. Това ще означава втора глобална рецесия за 3 години, каза той.

Друг финансов оракул - Нуриел Рубини, който е и съветник на президента Барак Обама, заяви на форума, че Европейската централна банка трябва да намали лихвения процент и да девалвира еврото с 30-40%, за да се справи с дълговата криза в еврозоната.

Според него това единственият изход от дълговата криза е насърчаването на икономическия ръст. Рискът за разпадане на Еврозоната съществува, каза още Рубини. "За нея няма да е страшно, ако Гърция и Португалия се откажат от еврото и я напуснат. Ако обаче това направят Испания и Италия, това ще е краят й", посочи той.

Като цяло половината участниците в конференцията са оптимисти, че еврозоната ще оцелее в сегашния си вид от 27 страни-членки на валутния съюз, а 34% смятат, че от нея ще излязат някои държави.

Рубини и други участници на форума в Москва посочиха, че общият дълг на страните от зоната възлиза на 4 трилиона евро, докато максималният размер на помощта, която механизмът за стабилност (ЕФСФ) и МВФ могат да окажат, е за 3 пъти по-малко средства.

При последната среща на върха на ЕС беше решено средствата в ЕФСФ да достигнат около 1 трилион евро. При създаването си заради гръцките дългови проблеми, фондът стартира с 440 милиарда евро.

Франция - жертва на спекулациите

Междувременно френският министър на финансите Франсоа Бароан поиска от европейския и френския пазарен регулатор да разследват обстоятелствата около грешката с обявяването на понижен рейтинг на страната от агенция "Стандарт енд Пуърс".

Той определи като "шокираща" и "напълно необоснована мълва" обявеното вчера понижаване на рейтинга на Франция, която засега има най-високата оценка ААА. Въпреки че агенцията опроверга погрешната оценка, новината доведе до разпродажби на държавни дългови облигации и покачване на лихвите. 

Няма да допуснем да мине каквото и да било отрицателно послание, имаме стратегия и фиксиран ангажимент относно дефицита, коментира Бароан. 

Според Жак Атали, бивш председател на Европейската банка за развитие, Франция вече де факто е загубила максималния си рейтинг. Това негово изказване беше остро разкритикувано като "безотговорно" от министъра на бюджета Валери Пекрес. Правим всичко възможно, за да задържим рейтинг ААА, заяви тя.

За друга страна в ЕС обаче понижението на рейтинга е факт и не е "грешка". Рейтинговата агенция "Фич" понижи оценката си за перспективите на Унгария от "стабилни" в "негативни", а "Стандарт енд Пуърс" планира да намали оценката си за дълга на страната.

"Фич", която запази основната си оценка за Унгария на "ВВВ", обясни в комюнике, че снижаването на оценката за перспективите отразява "силното влошаване външния растеж и на финансовите условия, с които трябва да се справя относително малката отворена и силно задлъжняла икономика на Унгария".

В комюникето се изтъква, че няколко мерки в бюджетната политика и планирането, с цел да се позволи изплащането на ипотечните заеми във валута при лихви, по-ниски от тези на пазара, са подронили доверието на чуждите инвеститори, върху които се основават перспективите за средносрочен растеж".

Унгарската валута форинт тази седмица се оказа под натиск и падна до най-ниското си равнище за последните 2.5 години спрямо еврото, след като новата продажба на унгарски облигации не срещна търсене, тъй като инвеститорите ги смятат за прекалено рискови.

Oще: алексей кудрин  дългова криза  евро  еврозона  нуриел рубини  рейтинг  спасение  унгария  фич  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани