Какво знае ЦРУ за Борисов? | webcafe.bg
newscafe

Какво знае ЦРУ за Борисов?

Дойче Веле
31.05.2012, 16:51 (обновена 31.05.2012, 18:00)
бойко борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ

В депешите от американското посолство, уличаващи Борисов като участник в престъпни схеми, се появява източник с псевдонима СИМО. Журналистическо разследване в Германия сега разкрива, че зад този псевдоним се крие ЦРУ, пише Дойче Веле.

Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ, пита в тази връзка германският "Тагесцайтунг". Журналисти от вестника са провели собствено разследване, което е показало, че зад източника с псевдоним СИМО, появил се в депешите от американското посолство в София, стои американското ЦРУ. Много други депеши, изтекли в сайта Уикилийкс, съдържат закодирани информации от същия източник - СИМО. Бивш шеф на отдел в ЦРУ е потвърдил пред германското издание, че СИМО е псевдонимът на ЦРУ за вътрешна употреба.

Борисов: "Това са слухове"

От публикуваните от Уикилийкс в края на 2010 г. тайни депеши светът научи, че американски дипломати в чужбина редовно са изпращали поверителна информация до Вашингтон. В много случаи тя е касаела местни политици.

Такъв е и случаят с депешата на американския посланик в София Джон Байърли, в която той съобщава на Вашингтон, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е участник в "тежки криминални дейности". Каква тежка присъда за България - при положение, че междувременно Борисов е вече министър-председател на страната, пише "Тагесцайтунг".

Когато през 2010 г. Уикилийкс направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер. Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини Уикилийкс, че публикувал слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто "непълни анализи".

Щяха ли обаче нещата да се развият по друг начин, ако тогава бе станало известно, че в оценката си посланик Байърли всъщност се позовава на данни от ЦРУ, закодирани като "информации от СИМО", пита по-нататък германското издание.

Какво е казал СИМО?

През май 2006 г. Джон Байърли пише до Вашингтон, като се позовава на вътрешна информация от ЦРУ, че бившият вътрешен министър на България (бел.ред.: очевидно "Тагесцайтунг" има предвид тогавашния гл. секретар на МВР) е замесен в търговия с амфетамини, че участва в незаконни сделки с "Лукойл" и че като главен секретар се е погрижил за това съпругата му (бел.ред.: вероятно става въпрос за приятелката на Борисов) да може необезпокоявано да пере пари. Освен това Борисов поддържал и връзки с мафията.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска депеша, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение "Тагесцайтунг".

Oще: американско посолство  бойко борисов  депеши  цру 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

8 MacAllister | 01.06.201200:13

(не се събраУсмивка... които се съмняват могат да бъдат управлявани, майсторът на пропагандата би овладял и тях, а не да ги остави зад борда, докато дойде видьов ден, в който въпреки меда и маслото от телевизора потече реалността - истината за народ, който вече е разделен на хора пропуснали шанса да се научат да могат и искат нещо от себе си и хора, които повече не могат да търпят избора на първите да се счита за по-висш и по-меродавен. Първите оставени на себе си не биха могли да се изхранват, а реалността вече почти чука на вратата за нас остава отговорността да не проспим шанса - за себе си, а и в перспектива за всички български граждани.

И тъй като се наложи да репостна втората част - аз никога няма да стана политик, ако случайно ви звуча така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 01.06.201200:11

Абе Бичкия, то не се знае - лесно е да връткаш някой дето има страх, ама луд умора и страх нема. Аз предполагам, че ще го ограничат, докато сам не започне да губи позиции (което няма да е много бавно), най-евтино е като странични последствия, но това е Бойко, може да рипне в неочаквана посока, а и доста усилия вложи в завземане на "легални бизнес територии", оставен прекалено дълго може да се окаже сменяем той, но не и кохортата му (не говорим за паравана ГЕРБ разбира се). На всеки му стана ясно, че той много лоялност няма на пръв поглед към никого, но какво и кой остава зад кадър е много интересен въпрос и отговорът е онова, което определя, доколко е опасен, предполагам тия дето знаят детайли и им е работа ще си направят сметката внимателно, надявам се, че след като сред тях има достатъчно родени българи няма да ни оставят съвсем да се осерем. Полза от Бойко имаше, не мога да отрека, размести доста пластове макар и не с това дето налудничавите му почитатели си мислят. Ей на стигна се до там, че Гоце направо предаде четата с тъпите си номера, може и двамата да са селяни, но то се вижда кой има повече естествени таланти, та дори това стига - виждате в БСП колко съмнителни люде взеха грешната страна и колкото и да са засрани тия, които изплуваха, поне са хора дето имат някаква мярка - не е малко туй, отслабените позиции (вероятно завинаги) гарантират, че публично червените ще се налага да играят поне близо до правилата. Партии бушони вече трудно могат да се надяват на ГЕРБ-ови резултати. Генетично повреденото синьо най-сетне е история, което ако ме питате мен е по-важно от това колко виновна е БСП - червените си заемат тяхното място, а сините заемаха мястото, на което трябва да порасте бъдещето, каквото и да е то. Сега идва време да се посади нещо по-истинско, дори и измама да е, организирана от някого, тя ще трябва да е толкова добра, че да граничи с истина, а за нашата объркана реалност и това не е никак малко. За Доган няма смисъл да говорим вече, той също направи за първи път след толкова години поредица от грешки и за щастие не по такъв начин, че да забърка някоя взривоопасна каша, а другите клонинги на ГЕРБ (такива дето викат същото, но са също толкова фалшиви - РЗС, Лидер, Атака) мисля е ясно, че съдбата им ще е съвместна с успелия си брат.

Та сега за нас това изтрезвяване ще е полезно, ако протече така, че наистина да се създаде нещо или неща, на които да се опрат не лумпени, не търсещи държавна цицка, а хора с нагласата да създават и да търсят гаранция за туй да могат да го правят и в бъдеще и за туй да могат да берат плодове, без да прекаляват, но и без да се страхуват, че всеки момент някой ще насъска тълпата срещу тях наричайки ги "комуняги" или друга модерна за момента дума. Семенца има много, има дори и хора заченали издигането си в грях, които могат да са по-полезни оставени на мира, отколкото гонени (винаги има и такива, не ми приписвайте желание да пазим всички - казах има и такива) - важно е да има атмосфера, в която държавата да може да прехвърли усилията си в гарантиране на елементарно равновесие на правилата, вместо да се занимава с евгеника посредством управление на достъп до държавна хранилка. Най-доброто е че правилните решения не изискват държавата да търси панически инвестиции, а да заложи предимно на опазването на "живота" от мършояди на онези, които се развиват без нейната пряка намеса. В тоя смисъл разковничето за нас май е във отговора на въпроса дали има достатъчно на брой и достатъчно активни хора, които искат това, за да може във вакуума след вакханалията на примитивни стасти, в който ще получим почивка от глупостта да дадем достатъчно време героя на деня да се смени от "този, който има пари" на "този, който умее и желае да организира и/или създава (каквото и да е)" - т.е. да преместим тежестта на обществените нагласи от резултатите (без оглед на методите), към почит към действията и уменията (с по-малко втренчване в резултатите). Това е много по-важно от партии и политици - вярата, че можеш да бъдеш нещо, ако се посветиш на съзидателна дейност е онова, което ни трябва, а не вярата, че можеш да спечелиш пари от това или онова. Разбира се, че трябва и да се печели, но ако правиш нещо само заради печалбата нито можеш да станеш добър в това, нито успеха ти да е траен, а аз тук говоря за бъдещето като продължително време и като бъдеще не на едного, а на всички ни. В тоя смисъл са важни мечтите и стремежите - дали са притежаване на ферари, или са мечти за притежаване на умения да създадеш ферари, ако мога така да се изразя. Имаме шанс да опитаме отново, посрамени от низините, до които си позволихме почти доброволно да паднем.

Бойко не е нито спасител, нито пък диктатор, той просто е прекалено активен представител на онова старото, от което трябва да избягаме - толкова активен, че ускорява еволюцията и разлагането на манталитет и проядки, които иначе щеше да се разлагат още 20-30 години. Външните белези са си външни, зад осанката на човека от народа, обаче си седи все същия българин, който макар и да говори за Европейски ценности, харесва, избира и решава по типичния ганьовски начин без оглед на факта, че той е почти никой и без ясно разбиране, че онова, което му се вижда велико и важно е такова в очите на един малък човек със съответните малки и бедни откъм въображение мечти и малки възможности. В каквото и да се е забъркал, аз не го коря - хората като него неизбежно се забъркват в неща, които не са им по боя и неизбежно се натрисат в ситуация да превиват гръб пред някого, колкото и да си втълпяват, че са велики. Важното е, че той доста добре ни показа какво сме и просто няма начин да остане герой на кокоши крака, ако ние, които искаме нещо повече от празно хвалене с докопани придобивки от живота решим, че е време да спрем с мълчанието и изчакването. Овладяването на медиите може да му се струва успех, но и това е още едно нещо, в което малкия човек не знае мяра и сам отрязва клона, на който седи - лековерните са си лековерни, но ония, които се съмняват
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 31.05.201223:11

Пцелютно съм съгласен за Уикилийкс, а ББ няма да го махнат, защото с неговото насрано минало ЦРУ може да си го врътка как си иска.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 31.05.201223:06

След няколкото си изцепици из Европа, ББ попадна в пълна изолация. Толкова изолиран в Европа беше само Гоце. Но след като американците са решили да издърпат ушите на ББ, чрез Уикилийкс, значи положението му е критично.
Впрочем Уикилийкс публикува информация само за неудобните политици и със сигурност нищо случайно не се появява там. Това с Асандж е пълна постановка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 31.05.201220:18

Амче българите нали за това си го избраха , защото е мутра - идеалът на българските деца.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 31.05.201219:07

Абе накрая ще се о*ерат со все Гоцета и Догани заедно сите ама кога ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 31.05.201217:29

Ама какви са тия СИМО и Тагесцайтунг?! Как така си позволяват да обиждат бащата на народа?!
Той сън не спи, за да живеем по-добре (или поне да пусне поредния километър), а те го обиждат и клеветят! Гадни империалисти!

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 31.05.201217:11

Стойността на американската депеша може да е много голяма,но личните качества на Борисов са скромни.Защото премиера Борисов е смешен футболист,
а футболиста Борисов е смешен премиер.Тъкмо заради това е прочут! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани