Съдът потвърди: 1 млн. лева глоба за EVN | webcafe.bg
newscafe

Съдът потвърди: 1 млн. лева глоба за EVN

Webcafe.bg, БГНЕС
12.10.2014, 10:39 (обновена 12.10.2014, 11:08)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Австрийската фирма EVN трябва да плати глоба от 1 милион лева заради прихващането, което направи дружеството в началото на годината от дълга на НЕК към него заради изкупуването на зелена енергия.

Пловдивският районен съд потвърди наказателното постановление, наложено на EVN от ДКЕВР. Санкцията е в максималния, предвиден в Закона за енергетиката размер. Решението подлежи на обжалване в Административния съд в града.

Подобни прихващания на суми направиха и ЧЕЗ и Енерго-про, като по тази причина регулаторът откри процедура по отнемането на лицензиите на снабдителните дружества на компаниите.

НЕК дължи на трите компании над 350 млн.лв. заради купен, но неплатен зелен ток. Заради този дълг  ЕРП-та започнаха да удържат част от парите. EVN прихвана 24.9 млн. лв. от общия си дълг за доставка на електрическа енергия към НЕК.

В своя защита EVN посочи, че в Закона за енергетиката липсва изрична забрана за прихващане, но в мотивите си съдиите изрично подчертават, че правомощията в тази насока са делегирани единствено на ДКЕВР.

Междувременно стана ясно, че австрийското дружество съди България за 600 милиона евро. За това информираха Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Делото е заведено в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Дружеството пледира за загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор, взети от българските власти в периода 2004-2014 г.

Oще: evn  дкевр  евн  електроразпределение  енергетика  енерго про  ерп  ерп-та  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.04.2010, 02:16

2 Georgi1977 | 13.10.201411:22

Винаги съм се притеснявал, когато някой започне процедура без много аплаузи. Щото най-често я печели. Когато не си сигурен в изхода, гледаш да замажеш нещата по друг начин, най-често медиен, в резултат на което лицензите и на трите ЕРП-та са си още в техни ръце, въпреки стотиците прегрешения, дето ДКЕВР уж им беше намерил. Отделно, че тоя измислен милион глоба не променя факта, че държавата дължи стотици милиони на ЕРП-тата по съвсем легалната процедура на продажбата на еленергия. Рано или късно ще им ги платим, това е по-важното в тази история, а не, че някаква буква от закона не била спазена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 12.10.201412:18

Дружеството пледира за загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторни решения в енергийния сектор
...
Че законодателството да не се прави от държавата или правителството??
Прави се от Парламента-останалите изпълняват!
   

оценка

+0 -0