САЩ, Великобритания и ЕС обещаха да увеличат хуманитарната помощ за опустошения от наводнения Пакистан, след като ООН призова да се съберат 460 милиона долара | webcafe.bg
newscafe

Светът събира 460 млн. долара за Пакистан

Webcafe.bg
20.08.2010, 15:38 (обновена 20.08.2010, 17:14)
Ердоган

По нареждане на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган във всичките 81 области на Турция започна кампания за набиране на помощи за Пакистан...

САЩ, Великобритания и ЕС обещаха да увеличат хуманитарната помощ за опустошения от наводнения Пакистан. Една пета от страната е под вода. ООН призова силните в света да помогнат с 460 млн. долара, тъй като пакистанците изпитват остра нужда от питейна вода, храни и лекарства, тъй като в страната се появи и холера.

САЩ са осигурили до момента 90 млн. долара, като обещаха общата стойност на помощта им да достигне $150 млн. Европейският съюз обаче ще стане най-големият с общо дадени над 180 млн. долара. Отделно от ЕС  Великобритания почти удвои парите, които ще отпусне, до 100 млн. долара, а Германия се очаква да се присъедини с $32 млн.

Материалните загуби, които е претърпял Пакистан, са за над 43 милиарда долара. Бедствието отне досега живота на над 1500 души и засегна най-малко 20 милиона души, които са без покрив, пият вода от замърсени кладенци и са с влошено здраве.

Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши заяви, че е бил уверен, че целта от 460 млн. долара ще бъде постигната лесно.

Турция обаче е най-активна в оказването на значителна помощ за пострадалото от наводненията население на Пакистан - за разлика от други мюсюлмански държави, които в голяма степен остават безучастни, предаде БНР.

До момента Анкара е изпратила 10 млн. долара и шест самолета с помощи за около 2 млн. долара.

За пръв път Турция изпраща и влакова композиция, тъй като самолетите са недостатъчни. Вагоните ще бъдат натоварени със 100 броя сглобяеми къщи, наричани дом на Мевляна - по името на средновековния философ дервиш, който проповядвал взаимопощ между хората. 

Това са леки, лесно сглобяеми помещения за семейства. Вагоните са натоварени и с 550 тона храни и 250 тона кухненски съоръжения.

Освен това 40 турски тира са подготвени да заминат в началото на идната седмица за Пакистан, натоварени със 700 броя палатки, пригодени специално за ползване при природни бедствия за срок до 2 години.

Председателят на турския Червен полумесец Текин Кючюкали каза, че "много фирми, организации, граждани предлагат помощи за Пакистан, турската общественост проявява изключителна отзивчивост по отношение на пострадалото пакистанско население".

С нареждане на турския премиер Реджеп Ердоган във всичките 81 области на Турция започна кампания за набиране на помощи. Обнародвани са банкови сметки, пусната е и безплатна телефонна линия за дарения и предложения. Много турски телевизонни канали от вчера извеждат на челно място в новинарските си емисии драматичната ситуация в Пакистан. 

На извънредното заседание на Общото събрание на ООН беше приета с консенсус резолюция, в която се настоява международната общност "да окаже пълна подкрепа и съдействие" на Пакистан в усилията му да ограничи последствията от наводненията и да се справи с нуждите си за възстановяване и в средносрочен и дългосрочен план.

Oще: ес  наводнения  пакистан  помощи  сащ  турция  щети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.