За втора поредна година България е на една и съща 76-а позиция по свобода на словото | webcafe.bg
newscafe

Свободата на словото замръзна в България

Webcafe.bg
29.04.2010, 13:36 (обновена 29.04.2010, 15:28)
Удар по свободата на словото

Снимка: © Стоян Георгиев

Само един от всеки шест души в света живее в страна със свободна преса

България не е мръднала от 76-ото си място по свобода на медиите, показва ежегодният доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", който прави класация на 196 страни от цял свят. На първо място по медии без заглушител е Исландия.

Страната ни споделя 76-ата си позиция заедно с Индия. Повечето от Централна и Източна Европа отбелязват отстъпление в областта на медийните свободи, показват данните.

В същото време България е на трето място на Балканите - след Гърция и Словения, и на 9-то място в Централна и Източна Европа. На първите осем места са Естония, Чехия, Литва, Унгария, Латвия, Словакия, Полша и Словения

Русия продължава да е едно от най-опасните места за журналисти, които стават жертви на репресии. От 175-о място през 2008 г. страната е отбелязала спад с още едно стъпало до 176-о ниво и е само с едни гърди напред пред Гамбия, която е 177-а.

Медиите по света стават все по-несвободни, сочат данните на „Фрийдъм хаус".

В момента само един от всеки шест души в света живее в страна със свободна преса, като подобрения са били регистрирани единствено в Азиатско-тихоокеанския регион. Като цяло свободата на медиите по света намалява за осма поредна година, като най-големи ограничения на свободата на печата са били наложени в Латинска Америка и в страните от бившия Съветски съюз, показва проучването.

Посочва се, че у нас БНТ и БНР са често критични към правителството. Журналистите в България обаче продължават да бъдат подлагани на натиск и сплашвани, за да се защитят определени икономически, политически и криминални интереси, коментира в доклада си Фрийдъм хаус. Отбелязва се, че медиите у нас са частично свободни и се припомнят случаите с убития писател Георги Стоев, затварянето на сайта „Опасните" и нападението срещу редактора на „Фрогнюз" Огнян Стефанов.

Атаките срещу конкретни журналисти оказват смразяващ ефект върху професията като цяло в допълнение към вече съществуващия проблем с автоцензурата, коментираха преди година от "Фрийдъм хаус". 

Защо Исландия е номер едно

През последните години Исландия е на първото място в света по свобода на медиите и според  „Фрийдъм хаус", и според "Репортери без граници".

През февруари тази година страната даде добър пример по отношение на свободата на медиите, след като депутати поискаха от правителството да приеме пакет от закони, които осигуряват възможност за убежище за репортери, които искат да разследват по-дълбоко, да нанасят по-тежки удари и да избегнат съда.

Идеята за проектите, наричани общо Исландска съвременна медийна инициатива, възникна след съкрушителния икономически срив на островната държава, който даде добра основа за прекалено удобни отношения между правителството и медиите в Исландия.

Предложенията в проекта целят да защитят журналисти от присъди за клевета, издадени в други страни, подобно на американското законодателство, което пази американските репортери от съдебни решения зад граница. Поддръжниците на тези идеи казват, че са нужни по-силни защити за журналистите на фона на все по-агресивните опити на мощни корпорации и богати лица да спрат важна информация със силата на заплахите.

Експерти обаче твърдят, че предложенията биха били най-полезни за по-малки, независими издатели и онлайн разобличители, но се съмняват дали биха предоставили достатъчна защита, за да привлекат чужди медийни организации.

"Мога да си представя как Исландия се превръща в добро място за ръководене на спорен уебсайт", казва Етан Зукерман, който ръководи Global Voices - сайт, защитаващ свободата на информацията, и е старши научен сътрудник в отдела за киберпространството и медиите в Харвард. "Исландия обаче може да се окаже принудена да защитава противоречиви мнения", смята той. 

Oще: журналисти  медии  свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.