Секретарки и охранители в КТБ с кредити за милиони | webcafe.bg
newscafe

Секретарки и охранители в КТБ с кредити за милиони

Webcafe.bg, по в. "24 часа"
19.07.2014, 16:46 (обновена 19.07.2014, 18:57)
ктб

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова бяха привлечени като обвиняеми по делото за длъжностни присвоявания.

Най-големите кредити, раздадени от КТБ на свързани с банката лица, са отпускани най-бързо, а в същото време за тях липсват най-много документи. Това твърдят в интервю за съботния в. "24 часа" прокурорът от СГП Иван Гешев и следователят Иван Иванов, работещи по делото срещу ръководни служители в КТБ. По него бяха повдигнати обвинения на четирима души, сред които изпълнителният директор на банката Орлин Русев и главният касиер Маргарита Петрова.

За част от 3,5 млрд. кредити, определени като "рискови" в доклада на одиторите, липсват документи за обезпечния, информация за финансовото състояние на кредитополучателя или дори учредителен акт, твърдят от обвинението. Имало големи разминавания между размера на кредита и целта, за който той е отпуснат.

В хода на производството било установено, че такива кредити са раздавани на фирми, регистрирани на името на служители в КТБ с ниски позиции - шофьор, секретарка, архивар, охранители на офиси на банката и др.

"Един от разпитаните свидетели е охранител с над 15 г. стаж. Регистрирали са му фирма, подписал е документите и на нея е отпуснат голям кредит. Той не знае какво е цесия, какво е годишен финансов отчет, знае, че има някакви кредити, но не знае колко милиона", обяснява следователят Иванов.

Според Гешев и Иванов - основната част от въпросните 3,5 млрд. лв. били раздадени по този начин. Като уточняват, че нямат безспорни доказателства, твърдят, че около 90% от общия кредитен портфейл е раздаден на свързани с банката лица.

Обвинението разполагало с доказателства и за изнасяне на пари от банката като кредити без наличието на договор, след което вземането се оформяло документално.

Срещу мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев имало улики, че е използвал пари от трезора на банката като каса за "джобни пари" (по определението на Гешев). Събраните доказателства срещу банкера обаче не са достатъчни за привличането му като обвиняем.

"За мен е странно, че историята с "чувалите" е била възприета от БНБ, където работят най-добрите банкови специалисти", казва прокурорът, който поддържа версията, че пари са източвани от КТБ в течение на три години.

"Няма да има чадър над никого, за българската прокуратура няма свещени крави", казва прокурор Гешев в отговор на въпрос дали ще бъде повдигнато обвинение на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев или на управителя на БНБ Иван Искров.

За момента са събрани данни само срещу служителите, чиито данни са използвани за теглене на кредити от КТБ.

Oще: банка  иван гешев  кредити  ктб  обвинение  одит  прокуратура  свързани лица  следовател  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

1 VK | 20.07.201409:13

Дали наистина проблемните кредити са давани на „секретарки и охранители в КТБ” или истината е малко по-различна? Малко преди БНБ да затвори банката се случват разни неща :
„Междувременно от ръководството на КТБ започват да разкриват публично каква е причината за сътресенията - два проблемни кредита на обща стойност над 50 млн. лв., отпуснати от КТБ за "Булгартабак" на "лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски". Плащанията по тези кредити са спрели преди месец (средата на май), а когато са предприети мерки по блокиране на обезпечението, започнали и проблемите, казват от банката на нарочна пресконференция.”

Тези кредити ли разследват прокурор Иван Гешев и следователят Иван Иванов, или пак некви кокошкарски истории , като четиримата арестувани и пуснати на другия ден „заговорници за убийството на Пеевски”? Като чувалите с пари, влачени от касиерки и други незнайни хора, незнайно къде?

Страно се забравят и едни други случки. След поставянето на КТБ под специален надзор , се отменят правата на акционерите, но не на всики. ВТБ си остава защото текста е „с дялово участие над 10%”.
Някак изненадващо идва идеята на министър Чобанов, да врътне един телефон на Абдулсалам Ал Муршиди ;
„Мархаба , тука една банка има дертове, да имате мерак да докарате два тира кинти?”
Абдулсалам Ал Муршиди не е "Аладин с вълшебната лампа", а изпълнителен директор на Оманския държавен фонд , държащ 30% от КТБ. Същия фонд, чиито представители на 2-3 пъти са правили опити да предложат помощ, за оздравяване на КТБ, но им е отказано.
Може би, защото по същото време една друга банка имаше интерес кън КТБ. Някак странно, в същия момент, за член на борда, на същата тази банка, е избран и небезизвестния ни С. Дянков.
Но нещо се случи и интереса на тази банка към КТБ секна. Засега.

Дали всъщност целия проблем не е във „Южен поток” и финансирането на операцията? КТБ е трябвало да даде едни пари, ама нещо се е закучила и ….
Обаче проблема май е решен „с малко помощ от приятели” - ББР и БАЕЗ.
„Така чрез ББР и БАЕЗ държавата поема пълния риск в случай на съдебни спорове и финансови претенции към проекта. А пред консорциума изпълнител отпада и последната пречка да получи аванс и да започне работа. Очакваният първи транш към изпълнителите е около 190 млн. евро (5% от общата сума). Достатъчен залог да продължат да бутат проекта напред въпреки официалното му спиране и лоша новина за данъкоплатците, които вече ще гарантират плащанията към фирми, свързани с Делян Пеевски.”

Това ли беше целта? Не е ли странно повторението на една сума - 3.5млрд? Толкова е цената на ЮП, за толкова бяха липсите в кредитните досиета, даже толкова се разблокираха и по повод кризата в ПИБ.....
Може би вече КТБ не е нужна и може да върви по дяволите? Да се разнасят сеназации по вестниците, от сорта на „секретарки и шофьори съсипаха банката” .
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани