Парламентът прие вчера единият съпруг да може да се разпорежда с общото недвижимо или движимо имущество в семейството без знанието на другия | webcafe.bg
newscafe

Може да продадете семейното жилище тайно от половинката

Webcafe.bg
01.10.2010, 11:10 (обновена 01.10.2010, 14:22)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Проблем има, казва шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, но обещава между първо и второ четене да бъде отстранен

Подозрения за лобизъм окичиха промените в Семейния кодекс (СК) - без мотиви бе прокарана поправка, която според спецове обслужва имотната мафия, съобщава в днешния си брой вестник "Труд". Публикацията е озаглавена "Лобистки закони превземат парламента".

Парламентът прие вчера единият съпруг да може да се разпорежда с общото недвижимо или движимо имущество в семейството без знанието на другия.

Това стана на първо четене на промените в Семейния кодекс, лансирани от Министерството на правосъдието с подписа на премиера Бойко Борисов - след одобрение на МС.

Промяната означава, че ако двамата съпрузи са придобили жилището си по време на брака, единият без съгласието на другия може да го продаде, а сделката остава валидна за изиграния, ако той не я оспори в 6-месечен срок от узнаването за нея. Но не по-късно от три години.

"Труд" цитира дългогодишен адвокат, според който: "Човек трябва непрекъснато да подозира половинката си и през ден да ходи до службата по вписванията, за да не го метнат. Та ако имаш 1/12 от имот, без да си съпруг, другите съсобственици трябва да поискат съгласието ти, за да го продадат на трето лице". При такава промяна всеки нотариус ще подписва сделките и издава нотариален акт, без да търси съгласието на другия съпруг.

При 10 хиляди развода на година евентуалните нарушения ще се мултиплицират, казва Любен Корнезов (БСП). Според него жените по-често злоупотребявали с общото семейно имущество. Затова обяви, че промените са насочени срещу мъжете. Извън шегата Корнезов обяви, че ще предложи в СК изрично да се запише, че сделки с общо имущество не могат да се извършват без съгласието на двамата съпрузи.

За първи път управляващи и опозиция бяха единодушни, че поправката може да направи "много бели." Добросъвестният съпруг няма и ефикасна защита при последващи прехвърляния на спорното имущество, каза Янаки Стоилов.

Този, който е купил жилището, може веднага да го продаде, и тогава за изиграния оставала чаша студена вода, коментира "Труд".

"Не казвам, че Бойко Борисов е виновен, дали му - подписал, но защо за това предложение няма мотиви", попита Корнезов.

Шефката на правната комисия Искра Фидосова (която има кантора на нотариус - бел.р.) също се е интересувала от мотивите, но отговор не е получила. "Проблем има", не скри тя. Но обеща, че между първо и второ четене той ще бъде отстранен.

Поправка в интерес на 600 нотариуси

Лобизъм витае около промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, пише "Труд". Идеята е била те да осветлят сделките с недвижими имоти и "прането на пари". Преди 6 месеца законът бе върнат, защото текстовете му не гарантираха поставените цели.

Зам.-шефът на регионалната комисия в НС Николай Пехливанов предложи промени, които гарантират и отговорността на нотариусите. Но "след шест месеца поизтупаха пожълтелите страници и без една запетайка да се промени, законът тръгна към пленарната зала", казва той пред "Труд".

Този закон гарантира финансовия и професионалния комфорт на 600-те нотариуси и 30-те банки, като ощетява всички българи, смята депутатът. Занапред при сключването на сделките хората ще плащат по-високи допълнителни такси, без нотариусите да имат задължението да проверяват законността на самите сделки. Според промените плащанията над 10 000 лв. трябва да минават през спецсметка на нотариусите. Тръгнало и наддаване между банките кой да ги обслужва - комисионите са гарантирани.

Oще: имоти  искра фидосова  любен корнезов  мс  семеен кодекс  янаки стоилов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани