"Ранобудните" поискаха нов обществен договор | webcafe.bg
newscafe

"Ранобудните" поискаха нов обществен договор

Webcafe.bg
06.11.2013, 11:27 (обновена 06.11.2013, 17:15)
Окупация на СУ

Снимка: © Явор Николов

"Ранобудните" излязоха с конкретни искания

14-ти ден продължава окупацията на Софийския университет „Свети Климент Охридски". Затворени остават и отделни аудитории в 15 български ВУЗ-а.

Студентите от НАТФИЗ за пореден ден блокираха движението по ул. „Г.С.Раковски" пред своята академия. Бъдещите актьори многократно пресичаха една от пешеходните пътеки и след това изписаха с тела думите „Морал" и „Отговорност".

Искания

Националният щаб на Ранобудните студенти разпространи своя декларация с конкретни искания в областта на образованието, медиите и държавното управление. Документът е съставен от възпитаници на Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет - София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет - София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет - Варна, и Лесотехническия университет.

Освен оставката на настоящите правителство и парламент, „Ранобудните" искат от следващите отговорна държавна политика и образователен модел, който "да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители".

В декларацията се настоява за съвременни държавни институции, които не са зависими от части, олигархични или партийни интереси; създаване на дългосрочни стратегии за развитието на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им, като на висши държавни длъжности трябва да се допускат само доказани професионалисти.

Студентите искат също „прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност" и съобразяване с нормите за морал и отговорност.

"С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор", пишат студентите и допълват, че част от това поколение „не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме".

Ще устоят

Кабинетът ще устои на окупацията на студентите. Това заяви пред БНТ депутатът от "Коалиция за България" и председател на парламентарната комисия за социална политика Корнелия Нинова .

"Защо тези хора не искат да говорим за образование, а поставят само политически искания. За догодина има 100 милиона лева за образование и ще се кандидатства с проекти. Не приемам политическите искания на студентите. Макар и под заграждения, което не е приятно, си вършим си работата добре", заяви „червената" депутатка.

Oще: корнелия нинова  обществен договор  окупация  ранобудните студенти  софийски университет  су 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

1 scuba | 06.11.201312:33

Уважаеми,Ранобудни студенти,
Аз не съм млад като вас,но съм радикално настроен като вас,затова ви предлагам да включите в исканията си още няколко,които са убягнали от вниманието ви.Заедно с обосновките.
1.Да се отмени закона за всемирната гравитация.Писан е от някой си Нютон преди 600 години.Остарял е.
2.Да се забрани теорията на относителността.Писана е от Айнщайн и намирисва на световна конспирация.
3.Да се забрани изучаването на историята.Защото тя се повтаря като фарс.
4.Да се поиска оставката на Барак Обама.Защото още не е хвърлил бомби над Народното събрание.
5.Да се уволнят всички професори в университетите и да се назначат Ранобудни студенти.Няма да имате проблеми с изпитите си.
Ако смятате,че исканията ми не са радикални,то вие не сте никакви студенти.
Със здраве
   

оценка

+3 -4

Най-коментирани