ГЕРБ може да иска напускане на депутати - лобисти за "Мери Джейн" | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ наказва депутати - лобисти за "Мери Джейн"

Webcafe.bg
28.06.2010, 11:11 (обновена 28.06.2010, 17:05)
Светлин Танчев

Снимка: © БГНЕС

Покрай "Мери Джейн" ще бъдат изскубнати и някои депутати от парламентарната група на ГЕРБ като Светлин Танчев

ГЕРБ може да поиска от замесения в лобисткия скандал с поправката "Мери Джейн" депутат Светлин Танчев да напусне парламента. Това става ясно от интервю в "24 часа" на съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Ако той откаже, може групата да го изключи и той да стане независим народен представител.

Светлин Танчев е председател на парламентарната комисия по евроинтеграция. Проверката на временната парламентарна комисия по случая с обнародваната без указ на президента лобистка поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите установи, че той и сътрудник от парламента имат най-дейно участие за нелегалното й публикуване. Поправката променяше радикално режима за реклама на стоки с изобразени на тях наркотични вещества от забрана към разрешение. Светлин Танчев призна, че е сам е подменил текста от закона с въпросното изречение, но не го е направил умишлено.

Освен Танчев, другите замесени депутати от ГЕРБ са заместник-председателят на здравната комисия Пламен Цеков, както и шефът й Лъчезар Иванов, въпреки че по време на гласуването той е бил в чужбина. Според твърденията на депутатите обаче това е станало с негово знание.

"Ако се докаже, че Танчев има неоспорима вина и ние поискаме неговата оставка, но той не напусне - за в бъдеще ще направим така, ако се появи в някаква листа, хората да не гласуват за нея. Но ако депутатът напусне - това ще е един вид изкупване на вина, и, естествено, при следващ мандат може отново да бъде включен в листата на ГЕРБ защото се вижда, че човекът има  достойнство и качества. Винаги можеш да бъдеш подведен и да сгрешиш", обяснява пред "24 часа" съпредседателят на групата на ГЕРБ.

Преди това обаче временната комисия трябва да излезе с решение по казуса. Срокът за работата й беше удължен с още един месец и изтича в средата на юли.

Премиерът сам си е назначил хората и носи цялата отговорност за тях, казва още Красимир Велчев. "Борисов много пъти ми е казвал: Това, което най-много ми тежи и ме смачква, е отговорността, която поех", коментира Велчев.

"Цялата отговорност носи той. И не може утре като Станишев да каже, че му е виновна тройната коалиция", убеден е Велчев. Той разказва и че в случаите, когато от парламента имат забележка към някой министър, Бойко казвал: "Това е моят екип, аз нося отговорност, вие си гледайте вашите неща".

Пред изданието на ВАЦ Велчев обяснява, че няма забележки само към работата на министрите на вътрешните работи и на отбраната. "Към всички останали имам", казва Велчев, тъй като и той като премиера смята, че винаги може повече.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.