Прокуратурата нареди пълна ревизия на Пеевски, Бареков и Цветан Василев | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата нареди пълна ревизия на Пеевски, Бареков и Цветан Василев

Webcafe.bg
26.02.2014, 12:53 (обновена 26.02.2014, 14:48)
цацаров

Снимка: © webcafe.bg

Ще се проверяват и прокурори, спрели наказателни производства срещу Пеевски, Бареков или Василев

Прокуратурата разпореди пълна проверка на депутата от ДПС Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и проектополитика Николай Бареков. Това става ден, след като „Протестна мрежа" внесе сигнал до ръководителя на държавното обвинение Сотир Цацаров, свързвайки тримата в организирана престъпна група.

Сигналът включва твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения от тримата, както и съмнения за търговия с влияние, медиен натиск и партийното финансиране на „България без цензура".

По-рано Пеевски даде интервю пред агенция „ПИК", определейки този ход като „жалък опит" за неговото дискредитиране" и го приписа на „кръга „Капитал" и техните благодетели от ГЕРБ".
Сигналът, обявен като първо действие на операция "Чисти ръце", е подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи, дълъг е 17 страници и обобщава факти, станали публично достояние, включително и за имотното състояние на Пеевски.

В хода на проверката ще бъдат изискани данни от Сметната палата, НАП, МВР, ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, БНБ и други органи, съобщиха от прокуратурата.

Възложена е и пълна данъчна ревизия на тримата. Предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества. Проверката ще засегне и твърденията за оказван натиск и искания за „медиен чадър" над престъпна дейност.

Цветан Цветанов се усъмни

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се усъмни в сериозността на проверката. „Имайки предвид влиянието на определените лица към институциите, не знам доколко ще бъдат ефективни", коментира Цветанов пред "Дневник", като уточни, че от информацията в медиите разбира, че сигналът е "абсолютно сериозен".

По-късно в парламента той отрече твърденията на Пеевски да го е „натискал" в полунощ на рождения му ден, когато е бил министър на вътрешните работи. Той определи версията като „пълни глупости" и добави: „Нямам спомен да съм викал когото и да е било, пък камо ли на рожден ден, няма какво да се коментира".

С разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров проверката е възложена на Върховната касационна прокуратура, отдел „Специализиран".

Апелативна прокуратура-София ще провери постановления на обвинители от Софийската градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, отнасящи се до проверяваните лица.

Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в Държавна агенция „Национална сигурност.

Oще: делян пеевски  николай бареков  прокуратура  протестна мрежа  ревизия  сотир цацаров  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 26.02.201418:12

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се усъмни в сериозността на проверката. „Имайки предвид влиянието на определените лица към институциите, не знам доколко ще бъдат ефективни", коментира Цветанов пред "Дневник", като уточни, че от информацията в медиите разбира, че сигналът е "абсолютно сериозен".

Цветанов, всички помним колко "ефективна" беше проверката на твоето имотно състояние, "предвид влиянието ти към институциите" тогава.
   

оценка

+0 -1