Амнистия за далаверите в научния фонд | webcafe.bg
newscafe

Амнистия за далаверите в научния фонд

Webcafe.bg
09.02.2013, 11:03 (обновена 09.02.2013, 13:23)
академик стефан воденичаров

Снимка: © Bulgaria on air

Просветният министър не обясни откъде ще дойдат новите пари за финансиране на научни проекти

Вместо да анулира скандалния конкурс на Фонд „Научни изследвания", държавата ще търси нови 15 млн., които да раздаде на отхвърлените проекти, съобщава в."Сега".

Новият просветен министър акад. Стефан Воденичаров обясни, че ще бъде назначено ново ръководство на фона и други рецензенти ще преразгледат 628-те отхвърлени проекта.

„Имам надежда, че може да се формира сума, измерима с тази, която беше за тази конкурсна сесия и с новите журита, с новото ръководство с преработения правилник да се направи ново класиране", обясни министърът, но не обясни откъде ще дойдат парите.

Юристи от парламента препоръчаха МОМН да поиска чрез съда запор на сметките на класираните колективи като обезпечение на бъдещ иск.

На последната конкурсна сесия голяма част от държавните пари отидоха за проекти със спорна научна стойност, изготвени от хора, близки до Нов български университет и ръководството на фонда.

Тогавашният просветен министър Сергей Игнатов (бивш ректор на НБУ-бел.ред) до последно твърдеше, че няма нередности. След като Инспекторатът към Министерски съвет откри десетки нарушения във ФНИ, премиерът Борисов го уволни от правителството.

 

Какво следва във ФНИ?

Просветният министър и ректоритуе на ВУЗ-ове, с които се срещна, са единодушни, че Изпълнителният съвет на фона трябва да подаде оставка, а за управител да бъде назначен бившият ректор на ХТМУ доц. Борис Стефанов.

Акад. Воденичаров посочи, че уволненият Христо Петров ще трябва да изготви отчет. „Докладваха ми, че сградата е заключена, не са плащани сметките за ток, водата е спряна“, разказа министърът.

По време на петъчния парламентарен контрол, вицепремиерът Симеон Дянков даде да се разбере, че не се отказва от идеята фондът да стане дирекция към министерството.

„Когато финансирането е 100% от държавата, както е в случая с фонда, той трябва да се управлява от министерство или агенция, така ще има административен контрол“, аргументира се вицепремиерът.

Идеята на Дянков обаче не бе посрещната радушно от просветния министъра, ректорите и БАН. „Аз трябва да се съобразя с научната общност, а тя е против това фондът да стане дирекция“, коментира Воденичаров. Той посочи, че ще разговаря по този въпрос с Дянков.

 

http://segabg.com

Oще: борис стефанов  стефан воденичаров  учени  фонд научни изследвания  христо петров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 09.02.201321:20

Ние сме най-смешната държава Бобка ...
Фонда няма пари да си плати сметките за ток и вода, обаче им е възложено да раздават с широка ръка 15 милиона лева.
И сега яко се разхвърчаха лайна, обаче всички са "в бяло", виновни няма, никой нищо няма да върне, въпреки невъобразимия смрад който се разнесе.
А сметките все така не са платени.

Наистина да вземем да си бием шута всички и да оставим само 'сиганския мат'риал на територията на страната.
Да видим кой ще излезе по крадлив. Правителството и свързаните лица или мангалите.
Аз залагам за мангалите.

Последния, който тръгне, да вземе знамето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

1 Божидар Гюлмезов | 09.02.201314:57

А отнемане на парите дадени на фирми неотговарящи на условията на конкурса ще има ли? Като тези дето са регистрирани в последния момента? От там могат поне 3-4 милиона да се върнат, а защо не и повече!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани