Експертът по сигурността Алекс Алексиев се кандидатира за евродепутат | webcafe.bg
newscafe

Алекс Алексиев срещу липсата на алтернатива

Webcafe.bg
03.04.2014, 10:22 (обновена 03.04.2014, 12:52)
Алексиев

БСП, ДПС и "Атака" са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната през годините на прехода. ГЕРБ продължава да защитава "Южен поток", който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект

Експертът по сигурността Алекс Алексиев ще бъде издигнат от инициативен комитет за европейски депутат, като ще е единствен в листата. Зад номинацията му застанаха икономистът Красен Станчев и бившият член на СДС Иван Сотиров. Алексиев разпрати обръщение до медиите, в което прави анализ на няколко актуални проблема. Публикуваме го без редакция:

Защо се кандидатирам на европейските избори?

За първи път от Втората световна война, преди две седмици границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Откровената агресия на Русия в Крим беше осъдена като флагрантно нарушение на международното право от целия свят.

Изключение прави България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на БСП и "Атака" показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Достатъчно е да кажем, че отговорни немски политици вече открито говорят, че приемането на България в ЕС е било грешка.

Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и "Атака" са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната през годините на прехода. ГЕРБ продължава да защитава "Южен поток", който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи - те също защищават интересите на Москва.

Остават реформаторите, в чийто редове се намира партия, която възхвалява човек, управляващ със забрана на Twitter и YouTube. И така, кой ще каже на българите истината за това, което става с тях и около тях на тези важни европейски избори? И реших, че ако няма друг, ще съм аз.

Аз не съм политик и нямам никакво намерение да ставам политик, но имам едно добро качество и то е, че за разлика от повечето български политици, не мога да говоря дълго и убедително без да казвам нищо. Пък и наистина ме боли, че България е на това дередже!

Ето и някой от темите за които възнамерявам да говоря в кампанията и по които ще работя активно ако бъда избран:

Национална сигурност

Българската национална сигурност се гарантира от нашите партньори в НАТО и от собствените ни въоръжени сили. И в двете области има сериозни проблеми. След години на постоянно намаляване на военния бюджет до 1.3% от БВП миналата година, армията ни едва ли е боеспособна. Още по-тревожно е състоянието на НАТО.

Въобразявайки си, че след края на Студената война настъпва вечен мир, европейските съюзници, с малки изключения, просто спряха да харчат пари за отбраната и радикално намалиха размера на въоръжените си сили. В резултат, без САЩ, който дава ¾ от бюджета на НАТО, европейците не могат да гарантират сигурността си, а камо ли нашата. А какво ще стане когато американците също намалят военния бюджет от 4.6% от БВП през 2011 до 2.9% през в 2017г., както е запланувано.

В същото време, през последните десет години Русия е увеличила военния си бюджет със 79%. Като абсолютен минимум членовете на НАТО, включително България, трябва изпълняват поетото отдавна задължение да дават 2% от БВП за военните. Крайно време е Европа да си спомни римската сентенция „Ако искаш мир, готви се за война." Крим нагледно доказа, че слабостта кани агресия.

Европейски Съюз

ЕС е нашата основна политическа, икономическа и културна среда, на която няма алтернатива. Това не значи, че там всичко е наред и че България няма право да критикува това, което не й харесва и да защитава своите интереси. Негативни развития, които се наблюдават от години, включват демократичен дефицит, особено в Брюксел, и все по голяма бюрократизация и централизация на управлението. Още по тревожни са опити от страна на Германия и други напоследък да се създаде отделен парламент и ръководство за еврозоната.

България трябва открито да се противопостави на този опит съюза да се раздели на две класи, което лесно може да доведе до неговото разпадане.

Енергетика

Без освобождаване от руския енергетичен монопол България едва ли би могла да развие икономическия си потенциал. Събитията в Украйна също показаха, че ЕС не може да се счита за истински съюз, ако остави източните си членове да бъдат шантажирани и изнудвани от Москва, както досега. Българите също трябва да разберат че, всички тези партии и сили, който директно или индиректно подържат руски политически проекти като Южен Поток и мораториума за шистов газ, работят за Русия и против интересите на България и Европа. След Крим за първи път има голяма надежда, че ЕС най-сетне ще се заеме сериозно със ключовия въпрос за енергийната независимост.

ВЕИ

Възобновяемите енергии в цяла Европа се оказаха нерентабилни без огромни държавни субсидии, които силно оскъпяват енергията за потребителите и правят индустрията неконкурентоспособна. В момента в цяла Европа тези субсидии се режат остро и бъдещето на индустрията е несигурно, дори и в Германия. Приносът им за намаляване на CO2 от друга страна е незначителен в сравнение с огромните и неограничени емисии на Китай, Индия и 140 други държави. За бедния български потребител, плащащ тези субсидии, ВЕИ са един лукс, който той не може да си позволи. Субсидиите в България трябва да се прекратят.

Имиграция

През последните няколко години коренното население на Европа намалява с около три милиона души на година поради ниската раждаемост. В същото време идват около три милиона легални и нелегални имигранти, които в огромното си болшинство са необразовани мюсюлмани, без никакви квалификации. Това в никакъв случай не решава острия недостиг на квалифицирана работна ръка, а го прави още по-остър. Необходимо е цялостно преосмисляне и реформиране на имиграционните закони.

Радикален Ислям

Едно от последствията на неограничената имиграция в последните десетилетия е масовото проникване на радикални исламистки и терористични движения, които напълно отричат Европейската цивилизация и закони. Мащаба на това опасно развитие беше нагледно доказано от наплива на хиляди джихадисти от цяла Европа в Сирия, както и от присъствието на стотици шериатски съдилища на Стария континент. Без преувеличение може да се каже че радикалният ислямизъм по настоящем доминира огромните мюсюлмански общини в Западна Европа и се разпространява бързо и в източната и част. Ако не се вземат крути мерки за неговото неутрализиране, Европа стои пред нова вълна от тероризъм и дестабилизация.

Oще: алекс алексиев  водач  движение "независима българия"  димитър иванов  евродепутат  евроизбори  иван сотиров  ипи  кандидатура  красен станчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.04.2014, 09:53

12 Живко Колев | 13.05.201416:53

Очевидно, алтернатива няма да има за Евро изборите, ама поне човека може да се замисли и с десни идей да сформира една истинска дясна партия!

Много добър материал!

Г-н Алексиев,

В България има хора, които НЕ искат да емигрират, но също не се чувстват съвсем у дома си. Време е да се сформира нова партия, която да им предложи алтернатива

С най-добри пожелания
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2014, 17:18

11 salmon | 22.04.201409:12

Поредния чужд агент. Безсрамен лобст на американския военно-промишлен комплекс и нефтени компании
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 04.04.201415:17

Имам сериозни резерви по отношение на шистовия газ, а донякъде и по отношение на идеята за увеличаване на военните разходи.
Шистов газ обаче не се знае дали въобще има, ако има нещо май е по-вероятно да е в Черно море. А военните разходи - ами по принцип е ОК ако имаш парите. Пари обаче излишни никой няма. За повечето страни в Европа, а и САЩ под два процента очевидно е ОК, а срещу Руснаците няма да ни помогне много и увеличен на 5 процента бюджет. Усмивка
Иначе с останалото в програмата съм съгласен и това май е най-смислената такава до момента.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 03.04.201423:12

А ти се регистрира специално за да ни кажеш това? луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 21:13

8 кукиш | 03.04.201421:26

Как не ви е срам да пишете такива статии? И то излизащи на първа страница на арена.бг, където ги четат млади хора и се дезинформират!

Точка "Национална сигурност" - долен популизъм.
Точка "Европейски Съюз" - пълни глупости.
Точка "Енергетика" - "мораториума за шистов газ е нещо лошо" - колкото по-бързо се застреляш, толкова по-добре за всички.
Точка "ВЕИ" - такава наглост не бях чел от бая време.
Точка "Имиграция" - популизъм на квадрат.
Точка "Радикален Ислям" - популизъм на куб.

Това ли ви е алтернативата? Един популист, говорещ глупости? Искам да ми обясните КАК ще пребори проблемите от Брюксел.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

7 daysydogy | 03.04.201421:22

И понеже ни управляват отрочетата комунистически, та затова сме цъфнали и вързали...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

6 BatJango | 03.04.201421:20

г-н Алексиев навярно има потенциал, който насочен в правилната посока, може и да донесе полза. Обаче що трябва да се бори за място в ЕП, откъдето струва ми се трудно ще изпълни целите залегнали в програмата му. Не е ли по - добре да се помъчи тук, на родна почва, че наистина няма алтернатива на престъпната шайка путинолизци.
А па тоя с квалификациите, balchovalkov..... бе, кво да се занимавам с тебе, бе... ти ще го надушиш смрадливия московски ботуш скоро.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

5 daysydogy | 03.04.201421:19

Е, нали филип боков изтърси репликата - ще си изпия вината, а сина му (внука на г.боков) го съдиха за кражби - крушата къде ли пада... А колко ли струва мнението на Янаки...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 03.04.201420:42

Не мисля, че е въпрос на цвят, за да не ми допада някой от политиците от прехода, а това, че баща му е интелектуалец, станал жертва на комунистическия терор, не пречи да си имам по-особено мнение за сина.

Не ти ли се струва, приятелю, че точно по време на комунистите се заклеймяваха хората по този начин: не харесваш сина на другаря Пеко Таков, следователно си лакей на капитализма и империализма.
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 03.04.201419:24

За сведение на глупците червенушковци, баща му, независимия интелектуалец Райко Алексиев е физически малтретиран и убит с дейното участие на георги боков... отрочетата на боков бяха видни политици от бкп/бсп - филип боков и ирина бокова, сега шеф на ЮНЕСКО!!!!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани