Спор за гражданството на шкембе чорбата | webcafe.bg
newscafe

Спор за гражданството на шкембе чорбата

Webcafe.bg
08.01.2012, 10:16 (обновена 08.01.2012, 13:56)
дюнер, истанбул

Турски ресторантьори са категорични, че шкембе чорбата е на Турция

Шкембе чорбата принадлежи на Турция и българите нямат никакво основание да си я присвояват, обяви Назъм Йигит, председател на сдружението на ресторантьорите и кебапчиите в град Сивас, съобщи БТА.

Реакциите в съседката са предизвикани от статии в български медии, които призоваха - след запазването на марката "Горнооряховски суджук" в Европа, да бъдат патентовани още шкембето, пачата и ракията.

Йигит бе категоричен, че шкембе чорбата принадлежи на местната кухня и че турците няма да разрешат тя да бъде присвоена от други. "Същите проблеми имахме с гърците за баклавата. Те дори я патентоваха като свой сладкиш.

Целият свят знае, че шкембе чорбата, суджукът и пачата са турски вкусотии и не можем да си обясним защо българите искат да си ги присвоят. Ние ще продължим да отстояваме, че те принадлежат на турската кухня. Ако се наложи, ще организираме протести".

Как се прави шкембе чорбата

В България се използва телешко, свинско или агнешко шкембе. Според някои рецепти се добавя допълнително и телешки джолан, или свински уши и крачета, други ползват само нарязаното шкембе.

Шкембе чорба се яде на практика из целите Балкани. Препоръчва се и като идеално средство срещу махмурлук...

Oще: българия  гурция  спор  турция  шкембе чорба 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2012, 13:23

13 Grigory Ivanov | 24.03.201211:56

Доста свинско има в шкембе чорбата, как им е разрешил бог да я готвят, личемерна работа, да си патентоват агнешката версия като искат, чъщото важи са суджика и ракията, нали са им забранении, май ние сме ги готвили, пък те се хвалят че са ги яли....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2012, 14:10

12 Jude The Obscure | 09.01.201203:22

Усмивка

Пачата е турско ястие, радвам се, че тук нивото е по-високо
от бедуините азиатски, пришълци на катъри от нюза,
чиито деди и бащи не са оставили нищичко, освен руини,
серейки на седлата, раждащи си копелетата в раван или в тръст
от стреме - няма такъв сбирютък от племена, дявол да го вземе!

И това ако е било държава, да спре още сега да ми шава Смее се

НО ВСЕ ПАК, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕН, ЩЕ БЪДЕ ТЕПЪРВА,
И КОЛКОТО И ДА НЯКОМУ НЕ ОТЪРВА, ЩЕ Е, ЩЕ БЪДЕ България!

пръц - хръц

Класическата рецепта, запазила се през вековете,
е 5 килограма крехко месо от теленце-сукалче,
варени минимум 5 часа на бавен огън в котел,
подправени с Vegeta и сол.

Изважда се накрая, изсипва се в тави всичко
и се оставя да престои на защитено, хладно
и проветриво място минимум 24 часа.

После си пълниш найлоновите торбички от по 250 грама
с пачата, бухаш ги във фризера, и когато ти се дояде,
просто отваряш според броя на гостите, като или
подгряваш на котлона за супа, или само загряваш
в микровълновата, колкото да се разстопи леда.

Много върви с глави червен лук -
биеш с юмрук по главата и хрупкаш от нея,
без да го забелваш, разбииши,
като сърбаш от чорбата или отхапваш от късовете п а ч а...

Най-разкошното мезе за вино червено и бяло, за ракия и бира,
за скоч и водка, ве!


Та така и със суджука - телешкото винаги е основно,
свинското е само придатък, колкото гяурското на раята от гои
да се във вкуса на храната допривнесе.


на бира НЯКОИ ОТ ВАС ЗНАЯТ И ЗАТОВА ВАЖАТ ДА!

а, не не не!! Други така и ше си умрат мърцина - и у живота, и у чатовете muhihihihi

ангелче
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.06.2011, 18:28

11 Gootin | 09.01.201200:33

няма значение, понеже БГ е в Европа и в ЕС! Затова според Европейските закони може да си ги присвоим, а Турция нищо не ще може да направи, понеже Турция нито е в ЕС нито в Европа Плези се Много щастлив Плези се Много щастлив Плези се Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 08.01.201222:21

Абе какво ме интересува тая гадория дали е турска или българска? Смее се Като цяло българската кухня е по-скоро вегетарианска, така че нищо чудно шкембе чорбата да е турска.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

9 pueblo | 08.01.201220:29

Смее се тука верно има големи балъци Смее се
шкембето е телешко или овче......алоу Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

8 pueblo | 08.01.201220:27

Смее се абе и до шкембето ли опряхме вече,да го уеба......... Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 08.01.201213:41

Търсят си белята тия турци само.
Подозирам, че в момента Божидар Димитров рови някъде из родния си край и ще намери камък с напис:

"Пих ракия със суджук, а на сутринта шкембе чорба с боза и баклава
Божидаре, от пра-пра-пра-дядо ти
2-ри век преди Христа"

С което теоремата, че всичко що се яде и пие на балканския полуостров българско ще бъде доказана завинаги....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

6 sake | 08.01.201212:07

Аз не зная кое ястие е българско,таратор,мусака,капама,кебап,сърма,кюфте,май огладнях,турски са и какво от това?! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 19:26

5 Peter Zgurev | 08.01.201211:49

Никога не съм докосвал шкембе, пача и подобни 'кулинарни специалитети', може би една от причините е че са част от 'изтънчената' ориенталска кухня, която се слави и с други трудносмилаеми и тежки боклуци
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 08.01.201211:42

Ние нямаме почти никакви национални ястия, стига с това ербапско родолюбие.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани