Хърватия осъди бивш премиер - и партия, заради корупция | webcafe.bg
newscafe

Хърватия осъди бивш премиер - и партия, заради корупция

Webcafe.bg
12.03.2014, 12:29 (обновена 12.03.2014, 13:02)
иво санадер

Бившият хърватски премиер Иво Санадер е ползвал държавните дружества като банкомати. Да ви е познато?

Бившият хърватски премиер Иво Санадер и неговата политическа партия бяха признати за виновни заради нагласени и опорочени търгове за обществени поръчки и за злоупотреба с държавни средства в най-голямото дело за корупция в най-новия член на ЕС.

Хърватия стана член на ЕС без механизма на наблюдение върху правосъдието и вътрешния ред, установен за България и Румъния, които влязоха в общността преди съседката си.

На процеса вчера консервативният Християндемократически съюз (ХДС), който управляваше страната през 16 от 22-те й години независимост, стана първата политическа партия, осъдена за корупция.

Съдебният процес започна през април 2012 г. и беше сочен като катализатор на преговорите на Хърватия за присъединяване към Европейския съюз.

Този въпрос е много важен, тъй като за първи път политическа партия е наказана заради незаконно финансиране и това ще има дългосрочен ефект върху политическото финансиране в Хърватия, коментира наблюдателят от Загреб Давор Генеро.

Окръжният съд в Загреб даде на Санадер 9 години затвор, а той вече има друга присъда от 10 години за друг процес за корупция. На партията му ХДС, която сега в опозиция, е наредено да изплати около 29 млн. куни (5.26 милиона щатски долара).

Четенето на присъдата продължи над 30 минути. Съдията Ивана Чалич обяви, че Санадер и още четирима души са се наговорили да осигурят незаконно финансиране на ХДС от публични дружества в периода 2003-2009 г., когато Санадер напусна правителството без обяснение .

По-късно той бе изключен от партията и избяга от страната, но беше арестуван в Австрия и изпратен в родината си за съдебен процес.

По време на обявяване на присъдата, Санадер, изправен в тъмен костюм, стоеше неподвижно, коментират присъствали в съдебната зала.

Според съдията той е използвал властта си, за да приведе в действие схема за отклоняване на пари от държавни компании за незаконни финансови облаги - както за партията, така и за себе си.

Ако решението бъде потвърдено на по-горна инстанция, съдът ще конфискува няколко милиона куни от частните банкови сметки, притежавани от Санадер и семейството му, както и негови картини и други произведения на изкуството, оценявани на повече от 1 милион евро.

ХДС заяви, че ще обжалва присъдата. "Убедени сме, че не сме виновни и ще обжалваме. Не можем да приемем колективна отговорност", заяви лидерът на партията Томислав Карамарко.

Заедно със Санадер и ХДС, бивш ковчежник на партията, счетоводител и говорител също бяха признати за виновни и осъдени на по-кратки срокове затвор .

Ако решението бъде потвърдено, това ще създаде сериозен финансов проблем за ХДС и ще постави партията в много по-неблагоприятно положение в сравнение с основните й политически съперници, каза Генеро.

Едва ли обаче решението на по-горната инстация ще стане известно преди края на парламентарните избори, които предстоят в края на 2015 г.

Управляващите социалдемократи все още водят в проучванията на общественото мнение, въпреки че популярността им спада заради неспособността на правителството да се справи със слабата икономика, а ХДС са след тях.

Съдиите постановиха Санадер да върне около 2 милиона евро (почти 2.8 млн. долара). ХДС, благодарение на която Хърватия получи независимост от бивша Югославия през 1991 г. и продължава да бъде основен играч, трябва да плати близо 3.8 милиона евро (над $5 милиона).

Oще: дело  иво санадер  корупция  партия  правосъдие  премиер  съдебен процес  хърватия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани