"Животът и книгите" в стихотворението „Книгите" на Атанас Далчев е темата, по която пишат зрелостниците на матурата по български език и литература | webcafe.bg
newscafe

Зрелостниците пишат за "Животът и книгите" в стихотворение на Далчев

Webcafe.bg
17.05.2011, 10:40 (обновена 17.05.2011, 10:42)
ученички

Снимка: © Getty Images

На учениците се предоставя възможността да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе

"Животът и книгите" в стихотворението „Книгите" на Атанас Далчев е темата, по която пишат зрелостниците на матурата по български език и литература. На нея се явяват над 67 000 зрелостници.

На учениците се предоставя възможността да избират дали да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Първата част от изпита се състои от тест от 41 въпроса и носи 70 точки. 33 от въпросите са със зададени отговори, от които само единият е верен, а останалите са със свободен отговор. За първи път тази година въпросите се комбинират преди изпита. Последната задача - аргументативният текст - носи 30 от общо 100 точки

"По хубава и по-актуална тема от това здраве му кажи", коментира заместник-министър Дамянова. През двата часа между генерирането на теста и обявяването на темата, заглавието й са знаели сами петима души - заместник-министърът и четирима души от екипа на министерството. Тя призова всички да бъдат сигурни в хората от МОМН, във връзка с изтичането на информация за темата на държавния зрелостен изпит през миналата година.

През тази учебна година 41-ви въпрос се тегли от 30 възможни теми. „Генерирането на теста ще стане в самия изпитен ден, което прави невъзможно предварителното му "изтичане", заявиха от министерството. Заради опасения от теч на информация мерките за сигурност тази година са безпрецедентни.

"Всичките многобройни варианти са в компютъра, изчислено е, че комбинациите са близо 12 милиона, все едно е тото. Абсолютно съм спокоен, че няма да има неприятни изненади", заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов.

След приключването на матурата миналата година във форуми в интернет се появиха информации, че трите теми за 41-ви въпрос са изтекли още късно вечерта на 13 май. МВР и МОМН започнаха разследване по случая, като задържан беше главният счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към ведомството.

За предстоящата академична година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавен зрелостен изпит вместо изпит. Четири висши училища приемат оценките от държавния зрелостен изпит за участие в балообразуването, а седем университета не приемат оценките заради спецификата на обучението си и имат свои изпити. Има и едно висше училище - Висшето училище по застраховане, което приема зрелостен изпит от професионалната подготовка.

На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание - ще се състоят от 20 до 29 май. Най-предпочитаният предмет и през тази учебна година е географията и икономиката, като броят на желаещите е с повече от 8000 по-малко в сравнение с предишната година - или тази година е по-малко от 25 000.

 

Oще: атанас далчев  български език и литература  зрелостници  изпити  книги  матура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

4 Копче | 17.05.201118:48

Много хубава тема!Жалко, че не ни се падна миналата година Реве или много тъжен Харесвам Далчев, а и той е патрон на училището,което съм завършила, така че имам лични симпатии към творчеството му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 20:22

3 dino9 | 17.05.201117:09

"По хубава и по-актуална тема от това здраве му кажи", коментира заместник-министър Дамянова.

Тая знае ли въобще за какво става на въпрос в темата.Кое му е актуалното.Основните мотиви в това стихотворение е самотата,познанието, което води до самота и т.н.Що за глупост...къде е актуалното......!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.02.2011, 09:09

2 Niro Bs | 17.05.201115:25

Някой може ли да ми каже колко са местата във ВУЗ-те тази година... всичките? Сериозно питам Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 17.05.201112:36

А така покажете ги новите студентки в дупета само ;д
   

оценка

+0 -0