Посолството на САЩ в София следи внимателно връзката между руския бизнесмен Майкъл Чорни и собственика на "Левски" Тодор Батков | webcafe.bg
newscafe

"Монд": US посолството държи под око връзките Чорни-Батков

Webcafe.bg
08.12.2010, 17:28 (обновена 08.12.2010, 18:57)
тодор батков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Във вниманието на френския вестник "Монд" попада връзката между обявения за "персона нон грата" през 2000 г. Майкъл Чорни и "доверения му човек в страната" Тодор Батков

Посолството на САЩ в София следи внимателно връзката между руския бизнесмен Майкъл Чорни и собственика на "Левски" Тодор Батков, съобщи онлайн изданието на "Дневник". Това става ясно от поредните публикации на дипломатически документи от САЩ на сайта WikiLeaks, цитирани от авторитетния френски вестник "Монд".

Публикацията е посветена на руската мафия в Европа. Изданието твърди, че е достигнало до секретни документи чрез WikiLeaks, в които основно са разгледани връзките на руснаците с Испания и България.

От Испания до България, руската мафия изглежда не само добре установена, но е и заподозряна във връзки с членове на руското държавно управление. Изданието припомня и грамата на посолството на САЩ в София от 7 юли 2005 г. относно организираната престъпност в България.

"Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез внос на енергоносители, включително суров петрол, природен газ и ядрено гориво", пише в грамата. Американското посолство споменава за дейностите в България на руска петролна компания, за която по онова време се смятало, че "има силни връзки с руските разузнавателни служби и организираната престъпност", отбелязва "Монд".

"Русия изнася газ, петрол и престъпност. Дипломатическата кореспонденция, до която в WikiLeaks са се добрали, поставя на дневен ред въпроса за връзките между руската мафия и високите етажи на властта в Москва", пише "Монд" в началото на статията.

Във вниманието на "Монд" попада връзката между обявения за "персона нон грата" през 2000 г. Майкъл Чорни и "доверения му човек в страната" Тодор Батков. "Заради това той трябваше да прехвърли собствеността на някои свои компании като "Левски", хотел "Банкя палас" и вестник "Стандарт" на Батков", пише в документа.

Четири години по-късно посолството на САЩ изпраща нов документ, озаглавен "Руската връзка". В него има по-обширна информация за Батков. От посолството посочват, че той има "силни политически връзки", като припомнят, че президентът Георги Първанов го е наградил с най-високия почетен знак в България. Отбелязва се и дарителската дейност на собственика на "Левски".

Нещо за Чорни

В книга за Майкъл Чорни се разказва за уникално наказателно дело за фалшиво авизо* с чудовищни по размаха си разхищения в банковата сфера на Русия в началото на 90-те.

Тогава от Централната банка в Русия чрез платежни нареждания бяха откраднати няколко милиарда долара. Грандиозната афера, която едва не разби финансовата система на държавата преди 15 години, има оглушителен резонанс.

Във връзка с тези престъпления бившият министър на вътрешните работи Анатоли Куликов поиска от Върховната прокуратура да ускори разследването на дейността на Чорни. Но това бързо заглъхна, а делото - стотици страници - изчезна.

"Намерихме тези томове бумаги - разказва Андрей Калитин, един от авторите на книгата. - Открихме ги в... Америка. И те ни дават основание да попитаме: тези „авизови" пари ли са началният капитал на Чорни?"

Oще: wikileaks  европа  майкъл чорни  мафия  монд  тодор батков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани