Както ГЕРБ си знае, така си бае | webcafe.bg
newscafe

Както ГЕРБ си знае, така си бае

Webcafe.bg , БТА и Агенция Фокус
01.02.2012, 15:25 (обновена 01.02.2012, 16:45)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

ГЕРБ и независимите си направиха временна анкетна комисия, която в рамките на месец да проучи случаите в Перник, Мировяне и случая "Бесоолу", за да си каже думата по темата за полицейското насилие

ГЕРБ и техните "независими" депутати успяха да наложат временна анкетна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие, в която си осигуриха и мнозинство.

В рамките на месец парламентаристите ще проучват случаите в Перник, Мировяне и случая "Бесоолу", като накрая работата им ще трябва да се увенчае със заключения относно как е действала полицията в тях. Срокът на работа е на практика единственото предложение на опозицията, което от ГЕРБ приеха. Първоначално от управляващото мнозинство настояваха срокът на работа да е 14 дни.

Останалите парламентарно представени партии отказаха да подкрепят комисията и няма да участват в нея. ГЕРБ и независимите отхвърлиха предложението комисията да бъде съставена на паритетен принцип. Затова и Коалиция за България, ДПС, "Атака" и Синята коалиция няма да участват.

Председател на комисията ще е Красимир Ципов (ГЕРБ), а членове - Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Румен Иванов, Емил Радев и Цветан Сечанов от ГЕРБ и независимият депутат Димитър Колев.

Според Мая Манолова от БСП комисията ще "се превърне в параван, зад който парламентът ще се опита да прикрие полицейското насилие". Ако не приемете това предложение, следва вот на недоверие към правителството, заяви тя.

"Коалиция за България няма да участва в анкетна комисия, при която ГЕРБ ще разследват сами себе си", заяви Манолова. "С този проект ГЕРБ казва: "Ние ще проверяваме сами себе си и ще решаваме кои случаи да бъдат проверени как и доколко, а от опозицията ще участвате за пълнеж, за да легитимирате пред българските граждани". Мижи да те лъжа, казва поговорката".

По думите й подобно поведение легитимира МВР и е "нечестно спрямо българските граждани". Хората имат право да знаят наказани ли са виновниците, каза соцдепутатът.

Преди да създаде комисията, мнозинството в парламента последователно отхвърли няколко други предложения - първото на Коалиция за България. Оттам предложиха да има комисия, която да провери само самоубийството на заподозрения за убийството на 18-годишната Мирослава от Перник, която да се оглавява от представител на опозицията. Отхвърлено.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи прегласуване с мотива: "Ако няма тази комисия и ГЕРБ не отстъпи, ще има яснота, че никой не се интересува от истината и че Народното събрание иска да я прикрие с телата на народните представители от ГЕРБ и други хора. Ще разследвате министър Цветан Цветанов. Подкрепете това предложение, защото иначе ще консумирате огромни негативи, гарантирам ви го с дългия си опит". Отхвърлено.

Председателят на новата комисия - Красимир Ципов от ГЕРБ, заяви, че няма как анкетна комисия да се произнася вместо компетентните органи. "Целта е да се изследват внимателно всички факти, дали трябва да бъдат предприети мерки. Всяко внушение, че такава комисия едва ли не ще разследва сама себе си, няма как да е вярно", добави той.

Според бившия премиер, ако бъде създадена комисия, каквато иска ГЕРБ, ще се прикрият следи по случая. "От такава комисия нямаме нужда. Синята коалиция няма да излъчи свой представител, предлагаме да го заместите с независим, но непременно субсидията му да минава през ГЕРБ и да се разпределя от Цветанов, иначе ще бъде неразумно", заяви иронично Костов.

Oще: "атака"  бсп  герб  дпс  дсб  иван костов  комисия  мая манолова  мировяне  парламент  полицейско насилие  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани