Абсурдни идеи за реконструкция на паметника пред НДК | webcafe.bg
newscafe

Абсурдни идеи за реконструкция на паметника пред НДК

Webcafe.bg
08.08.2014, 11:33 (обновена 08.08.2014, 14:30)

1 от 11 снимки Назад Напред

ндк

Първият проект предвижда премахване на паметника пред НДК и изграждане на мемориален комплекс на I-ви и VI-ти пехотен полк. Предложението включва и преместването на две известни скулптури - бронзовото копие на статуята „Майка", която се намира пред къщата музей на Иван Лазаров в София и статуя на лъв, която се намира във Военноисторическия музей в София.

Единадесет "иновативни" предложения предоставя Столична община на гражданите за реконструкция на паментика пред НДК и пространството около него. Проектите се фокусират основно върху идеята за заместване на паметника с такъв на хан Аспарух или на Първи и Шести пехотен полк. Едно от предложенията дори предвижда поставяне на паметника върху "воден пиедестал". Впечатление правят и странните описания на предложенията, придружени от правописни и пунктуационни грешки.

Може да разгледате вариантите и идеите в галерията.

Всички предложения са предоставени на вниманието на гражданите до 28 август. Всеки ще може да изпрати писмено становище за проектите до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 18 септември, а след това ще има изложба и обществено обсъждане.

Предложенията са подредени без имената на фирмите и участниците, а по букви - от А до Л.

Първият проект предвижда премахване на паметника пред НДК и изграждане на мемориален комплекс на I-ви и VI-ти пехотен полк. Предложението включва и преместването на две известни скулптури - бронзовото копие на статуята „Майка", която се намира пред къщата музей на Иван Лазаров в София и статуя на лъв, която се намира във Военноисторическия музей в София.

Във вариант Б се запазва паметникът, но той се облицова със стъклено огледално покритие, под което има светодиоди, а около паметника има водна стена.

Според третия вариант мястото ще бъде превърнато в „иновативен информационен и образователен център.

Вариант Г предлага „насищане на пространството с функция", като паметника се запази, а около него се издигне арка. Проектът предвижда и изграждане на „структОра", която вечерно време да бъде „забележителна атракция".

Петият участник в конкурса предлага на мястото на „Тринадесет века България" да бъде издигнат монумент на хан Аспарух. Сегашните фигури на паметника ще бъдат премахнати, а останалата част от композицията да бъде облечена.

Предложение Е продължава тази насока, като предлага композиция от фигури на български владетели, коне и различни символи от Средновековието. Ще бъде изграден и фонтан, в който ще фигурата на хан Аспарух ще бъде качена на кон.

Още по-интересен обаче е проект Ж, който дори няма описание, а от четирите изображения могат да се извадят предположения за поставяне на светодиоди или озеленяване.

Следващото предложение е за изграждане на мемориал „България", като за целта ще бъде премахнато подземното пространство под паметника и „хоризонталния елемент", защото и двете имали негативно въздействие. За сметка на това те предлагат стъби към върха на конструкцията, като мемориалът ще бъде „увенчан" с българския трибагреник - „скромен по размери, но с гордо внушение".

Кандидатите под име И също искат да възстановят паметните плочи на I-ви и VI-ти пехотен полк., но те да бъдат разположени около съществуващия паметник. Той за сметка на това трябва да бъде изцяло реконструиран.

Кандидат К предлага паментикът да бъде поставен на „воден пиедестал". „Водата е основен мотив в парковия ансамбъл и символ на природата, прозрачността и чистотата".

Последният проект Л няма дори изображения, а само няколко изречения - "Представлява голям географски глобус на Земята, зареждащ се със слънчева батерия - символ на екологията. Който бавно се върти. Под въртежа съотвества музика на всеки час, съобразно часовника. Освен че ще е вечерна атракция, глобусът ще бъде музикален часовник. Часовникът е 24-часов".

Oще: 13 века българия  архитектура  галерия  градоустройство  идеи  ндк  паментик  проекти  реконструкция  столична община  тринадесет века българия  хан аспарух 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 10.07.201700:04

Manuela Gerenova | 08.08.201418:33
Каква е тази мания София да се превърне в някакъв гигантски Дисниленд?
-------------------------------------------------

Виделите свят знаят, че в повечето европейки градове с размерите на София броят на паметниците е значително по-голям. Още по-гадното е, че от наличните софийски паметници, един много сериозен процент са на руската и съветската армии, дето все са ни освобождавали, българските са малцинство. Едва ли има столица, в която няма паметник на основателя на държавата, а в същото време има два паметника на чужд император. Още по-трагично е състоянието с имената на улици и булеварди - успоредна на бул Дондуков е скромната уличка "Цар Симеон", бул. "Княгиня Мария Луиза" е в компанията на Борис и Самуил, натикани в кьошетата, величествената ни катедрала се кичи с "Александър Невски", нищо, че си имаме Св. Йоан Рилски...
Кротни плюещия си ентусиазъм си, имаме много за вършене, докато направим София достоен град за историята, която носи!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

10 Mako | 09.07.201723:46

Само да напомня на изказалите се дотук - това място си има своя паметник: Мемориалът на Желязната дивизия, който комунистите са унищожили през 1979-80, за да издигнат творбата на Старчев. Старите софиянци / част от които са потомци на някои от трите хиляди герои, чиито имена и памет увековечава този монумент / държат след преместването на коментираната творба на мястото да бъде възстановен именно този паметник. С трите му стени, с площадчето и лъва, стъпил върху картата на българските земи.
Толкова и нищо повече.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 09.07.201722:02

МАХА СЕ това грозилище! Кога ще ви уврат комсомолските кратуни, че не го искаме?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.07.2017, 19:30

8 Лина Демирева.10208953662066698 | 09.07.201720:17

Третия вариан също е доста добро съвременно решение, но да се превърне паметник 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ,в информационен център не е морално и етически редно !
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 09.07.2017, 19:30

7 Лина Демирева.10208953662066698 | 09.07.201720:14

Във вариант Б също е една доста добра идея, да се възстанови облицовката и върху нея да се прожектира или тя самата да е със стъклено огледално покритие под което има светодиоди, а около паметника има водна стена!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

6 Мъц | 09.08.201413:26

А ще има ли предложения които да НЕ са правени от петокласници в кръжока по архитектура или това е от което трябва да се избира?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

5 dedogo6 | 08.08.201422:27

Тоя разпаднал се вече, петокрил седмох*й , да го бутат, една зелена площ с монумент на тези пехотни полкове, и край на тая комунистическа свинщина. Лош или много луд
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 08.08.201418:33

Каква е тази мания София да се превърне в някакъв гигантски Дисниленд? Тук Алеко с Бай Ганьо, там Ин и Ян на кръгово, боц фонтанче, боц второ, оп, тва тука фонтанче ли е, карай, нищо му няма... Оп, тука плочици, оп, там други плочици, тук едни фигурки, там - съвсем други... Паметници, монументи, инсталации, чудо...
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

3 stizi | 08.08.201415:40

Ъъъъъ ко?
Не може това да е истина...всъщност след Фонтанът! може.
Абсурдно. Меко казано.
Предпочитам да си възстановят стария си паметник.
Най-доброто нещо което до сега съм виждал за този паметник беше 3D мапинга от миналата година, когато той (паметника) се окайваше за съдбата си. Определено беше оригинално.
Това ни липсва на нас. Само за пари говорим, е да де ама трябва и акъл.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2013, 22:47

2 HiFresh | 08.08.201412:45

От доста години т.н. осмоъгълен пет....ник се разпада, но така и не чух един читав коментар. Този бивш паметник, без да коментирам неговите естетически достойнства покава, че при т.н. социализъм не е могло да се направи дори и паметник, който да издържи във времето. Нали за това се нарича паметник, а не еднодневка за упражнения по вандализъм или площадка за фасадните драскачи.
Комунистите от БСП/БКП така и 45 + 25 = общо 70 години експериментират върху територията на България и това е резултата. Този остатък от паметник всъщност може да се опакова /но да се вижда колко е красив/ и да се нарече "Произведено от комунистическата власт".
В момента в центъра на София се правят нови тротоари. Бригадите, които ги изпълняват са съставени от ведущи специалисти от цигански/ромски произход. Проблема е, че са мърлячи и пестят цимента. Тротоарите няма да издържат и една година, поради липса на контрол и корупция предполагам.
Дретата по села и паланки са пълни с боклуци, които водата изкара на показ. Водния ад показа в каква мизерия живее 90% от българския народ. И въпреки това все още посяга към червената бюлетина!?
След 45 години социализъм и 25 години алабализъм това е резултата.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани