Брюксел спря екопроекти, свързвани с депутат на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Ще има ли Батко и при ГЕРБ*

Таня Петрова, в. Сега
29.09.2012, 14:10 (обновена 29.09.2012, 14:21)
Емил Димитров, Емо Ротманса

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пак е в центъра на скандал

Европейската комисия е спряла временно два проекта по ОП "Околна среда" заради съмнения за обслужване на частни интереси. В епицентъра на скандала отново попада депутатът на ГЕРБ Емил Димитров заради проект на община Етрополе за развъждане на елени и глухари.

Комисията разследва и проект на община Сапарева баня, за който се подозира, че цели с обществени средства да обслужи бизнес интереси по прокарване на ски проекта "Паничище - Езерата - връх Кабул", алармираха от коалиция "За да остане природа в България".

За проверките се разбра покрай внесено през юли питане от евродепутата от групата на "зелените" Никос Хрисогелос. Хрисогелос твърди, че двата проекта преследват частни интереси и отпускането на финансиране за тях е в нарушение с правилата на ЕС.

"Проектът в Етрополе финансира възстановяването на два вида, които не са предмет на защита в нито една от зоните по Натура 2000 в района - благородния елен, който е извън директивата на ЕС за застрашените видове, и глухаря.

В същото време една трета от територията на община Етрополе принадлежи на ловно стопанство "Елен", собственост на заместник-председателя на парламентарната комисия по горите Емил Димитров", пише евродепутатът.

Проектът на Сапарева баня пък е породил подозрения заради включени разходи за анализ на капацитета на туристическите зони, за развитие на бизнес план за туризма и екологични оценки. Хрисогелос твърди, че тези анализи са необходими за изготвяне на екологичната оценка и прокарване на проекта за развитие на ски курорта "Паничище - Езерата - връх Кабул", тоест европейските средства просто ще спестят средства на инвеститора.

Проверка на "Сега" в информационната система за управление на евросредствата показа, че договорът с община Етрополе е сключен през декември м.г. и влиза в сила от януари т.г. Договорът е двегодишен - до май 2014 г., като по него следва да бъдат изплатени 1 млн. лева.

Предвижда се осигуряването на 50 елена и 40 глухаря, както и засаждането на бук и бял бор в засегнати от дърводобив и други процеси райони. Концесионер на огромна част от горите в района е фирма "Фабрика медикет", свързана някога пряко с Димитров. И в момента в управата на компанията фигурира икономическият съветник на депутата Славян Теофилов.

По договора за развъждане на елени и глухари още няма плащания. Договорът на Сапарева баня е за 500 000 лв., като до момента са платени 100 000 лв.

*Заглавието е на Webcafe.bg. Заглавието на автора е "Брюксел спря екопроекти, свързвани с депутат на ГЕРБ".

http://www.segabg.com/

Oще: емил димитров  етрополе  околна среда  плащания  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани