Брюксел спря екопроекти, свързвани с депутат на ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Ще има ли Батко и при ГЕРБ*

Таня Петрова, в. Сега
29.09.2012, 14:10 (обновена 29.09.2012, 14:21)
Емил Димитров, Емо Ротманса

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пак е в центъра на скандал

Европейската комисия е спряла временно два проекта по ОП "Околна среда" заради съмнения за обслужване на частни интереси. В епицентъра на скандала отново попада депутатът на ГЕРБ Емил Димитров заради проект на община Етрополе за развъждане на елени и глухари.

Комисията разследва и проект на община Сапарева баня, за който се подозира, че цели с обществени средства да обслужи бизнес интереси по прокарване на ски проекта "Паничище - Езерата - връх Кабул", алармираха от коалиция "За да остане природа в България".

За проверките се разбра покрай внесено през юли питане от евродепутата от групата на "зелените" Никос Хрисогелос. Хрисогелос твърди, че двата проекта преследват частни интереси и отпускането на финансиране за тях е в нарушение с правилата на ЕС.

"Проектът в Етрополе финансира възстановяването на два вида, които не са предмет на защита в нито една от зоните по Натура 2000 в района - благородния елен, който е извън директивата на ЕС за застрашените видове, и глухаря.

В същото време една трета от територията на община Етрополе принадлежи на ловно стопанство "Елен", собственост на заместник-председателя на парламентарната комисия по горите Емил Димитров", пише евродепутатът.

Проектът на Сапарева баня пък е породил подозрения заради включени разходи за анализ на капацитета на туристическите зони, за развитие на бизнес план за туризма и екологични оценки. Хрисогелос твърди, че тези анализи са необходими за изготвяне на екологичната оценка и прокарване на проекта за развитие на ски курорта "Паничище - Езерата - връх Кабул", тоест европейските средства просто ще спестят средства на инвеститора.

Проверка на "Сега" в информационната система за управление на евросредствата показа, че договорът с община Етрополе е сключен през декември м.г. и влиза в сила от януари т.г. Договорът е двегодишен - до май 2014 г., като по него следва да бъдат изплатени 1 млн. лева.

Предвижда се осигуряването на 50 елена и 40 глухаря, както и засаждането на бук и бял бор в засегнати от дърводобив и други процеси райони. Концесионер на огромна част от горите в района е фирма "Фабрика медикет", свързана някога пряко с Димитров. И в момента в управата на компанията фигурира икономическият съветник на депутата Славян Теофилов.

По договора за развъждане на елени и глухари още няма плащания. Договорът на Сапарева баня е за 500 000 лв., като до момента са платени 100 000 лв.

*Заглавието е на Webcafe.bg. Заглавието на автора е "Брюксел спря екопроекти, свързвани с депутат на ГЕРБ".

http://www.segabg.com/

Oще: емил димитров  етрополе  околна среда  плащания  проект 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани