Руска банка иска да купи ТБ "Виктория" | webcafe.bg
newscafe

Руска банка иска да купи ТБ "Виктория"

Webcafe.bg
20.10.2014, 14:13 (обновена 20.10.2014, 14:30)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Министерството на финансите потвърди интереса на Роскредит да придобие дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория".

Руската банка "Банк Росийский кредит" е изпратила писмо до Министерството на финансите, с което предявява интерес да купи ТБ "Виктория". Това съобщава БНР, а информацията е потвърдена официално от МФ.

В писмото си руската банка заявява, че има интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално дъщерната банка на КТБ - Търговска банка "Виктория". Институцията се намира под специален надзор от края на юни, няколко дни след като КТБ беше затворена.

Основател на Роскредит е бившият грузински премиер Бидзина Иванишвили. Той беше собственик на банката до 2012 г., когато я продаде на група инвеститори начело с Анатолий Мотильов за 352 млн. долара. Роскредит е в топ 50 на руските банки.

Очаква се днес докладът на оценителите за състоянието на банковата група да бъде внесен в БНБ, от който ще стане ясно дали КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност или ще започне процедура по оздравяването й. До 31 октомври е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ. До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяване на банката.

Срокът за оценката беше даден в средата на септември, когато ръководството на БНБ удължи специалния надзор на банковата група до 20 и 22 ноември. Един от аргументите беше възможността за оздравяване на ТБ "Виктория" чрез продажба на част от кредитния й портфейл.

БНБ даде задължителни предписания на квесторите на банката в срок до 23 септември да изпратят покани за участие в тръжна процедура до заинтересованите финансови институции.

Днес изтича и срокът, в който трябва да бъде внесен доклад за получените оферти в БНБ с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория" ЕАД от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Oще: банкова група  банк российский кредит  бнб  ктб  министерство на финансите  мф  роскредит  специален надзор  тб виктория 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани