Сърбия смята да легализира медицинската марихуана | webcafe.bg
newscafe

Сърбия смята да легализира медицинската марихуана

Webcafe.bg
26.02.2014, 14:48 (обновена 26.02.2014, 16:56)
марихуана

Все повече се разхлабва режимът за марихуана за медицински цели

Сърбия смята да легализира марихуаната за медицински цели, съобщават местните медии.

Министърът на здравеопазването Славица Джукич-Деянович обясни, че легализацията на марихуаната за медицински цели не означава легализация на наркотиците. Тя подчерта, че това е възможност за лекарите да определят какви дози да предлагат на пациентите си.

"Всяка субстанция може да бъде лекарство и отрова. Експертите, въз основа на много точни методи, уточняват какво е лекарство и каква доза може да се даде на пациента", заяви Джукич-Деянович.

Сръбско сдружение, което подкрепя готвената легализация, защити идеята, като се позова на международни медицински изследвания. Те показали, че марихуаната възпрепятства растежа на мозъчни тумори и контролира разрастването на метастазите на някои белодробни тумори.

Подписка за тревата

Междувременно в ЕС започна онлайн подписка за легализация на марихуаната. В нея може да гласуват и българи, за да се стигне до приемането на такъв закон, съобщи порталът www.medicalmarijuana.bg. За да се стигне дотам, подписката трябва да бъде подкрепена най-малко от милион граждани от ЕС от поне 7 евродържави.

За всяка страна е изчислен минимум гласуващи. България се нуждае от поне 13 500 подписа. Подписи ще се събират до 20 ноември 2014 г. Всеки гласуващ трябва да посочи трите си имена и ЕГН. Право да участват имат само пълнолетни граждани.

След като бъде събрана подписката, тя ще бъде предадена на Еврокомисията (ЕК), макар да не е задължена да предприеме законодателна инициатива. Все пак, ако реши да го направи, в рамките на 3 месеца представители на ЕК трябва да се срещнат с организаторите на петицията. Те ще могат да представят идеите си на публично изслушване в Европарламента.

След това ЕК излиза с официален отговор, посочвайки какви действия ще предложи, ако изобщо предприеме такива, както и причините за своето решение. Ако все пак ЕК реши да направи законодателно предложение, започва стандартна процедура - предложението се изпраща до ЕП. Ако бъде прието там, става закон.

Европейската гражданска инициатива за канабиса с името Weed like to talk е регистрирана на 20 ноември 2013 г. и е сертифицирана от еврокомисаря по публичната администрация Дан Керш на 22 януари 2014 г. Инициативата е дело на комитет, сформиран от представители на Белгия, Холандия, Испания, Франция, Великобритания, Швеция и Германия.

Според статистиката хората у нас, употребявали наркотично вещество поне веднъж, са 570 хил. души, като много от тях са ученици и младежи.

Oще: експерти  легализация  марихуана  сърбия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

1 qhasper | 26.02.201419:12

Да живей! пуша Пляскане

Няма начин, след като вече в някои щати и Уругвай е легална за всякакви цели, въпрос на време е това да се разрастне. А практиката показва, че с декриминализация и легализация, употребата на всякакви наркотици пада. Португалците мисля, че вече имат повече от 10 годишен опит с това.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани