162 депутати искат да свалят президента | webcafe.bg
newscafe

Импийчването на Първанов започна


26.03.2010, 11:51 (обновена 26.03.2010, 18:05)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Президентът Първанов се опитва да разчете бъдещето

В 9.51 часа днес в НС е внесен проект на решение за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов, както и предложение до Конституционния съд за прекратяване на правомощията му заради нарушения на конституционни норми и принципи. Това съобщи Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.

Искането за импийчмънт беше предизвикано от публикуваната на 5 март стенограма от разговора на президента Първанов с финансовия министър Симеон Дянков по повод участието му във вечерното шоу на Иван и Андрей на 1 март.

Това става с подписите на 162 народни представители - на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независимите депутати от РЗС. В документа липсва един подпис и той е на депутата Камен Петков от "Атака", който бил на сватбено пътешествие в страна, където няма интернет връзка, но щял да подкрепи искането в пленарна зала.

На практика само народните представители от БСП и ДПС не са се подписали под искането.

Относно мотивите за проекторешението Мартин Димитров от Синята коалиция заяви: "Президентът Първанов скри своята принадлежност към ДС и призна за нея едва след като стана президент". Той поясни, че такова поведение е характерно за личности с подобна принадлежност.

Смятаме, че президентът Първанов не може да бъде президент на всички българи и ще гласуваме той да освободи поста, който заема, заяви на свой ред депутатът от РЗС Тодор Великов.

Красимир Велчев каза, че между четирите партии, застанали зад решението за импийчмът на президента, има пълен консенсус.

Гласуването за импийчмънт на Георги Първанов бе насрочено от Народното събрание за следващата сряда. 

В мотивите към искането си народните представители настояват Конституционният съд да се произнесе и за Гоце-Първанов - както е записано по "обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на бившата Държавна сигурност като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит към момента на избора му и признат след това".

Според Мартин Димитров това е най-силният мотив за импийчмънт на Първанов.

Освен това в мотивите се казва, че границите на легитимното президентско говорени са заложени в Конституцията", а "със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с финансовия министър" Първанов  е нарушил основни конституционни норми и принципи на политическата система, каквито са народният суверенитет, разделението на властите и политическият плурализъм.

Тъй като по този въпрос не може да има тълкувателно решение на КС, парламентът е принуден да започне процедура по отстраняване на президента, за да може съдът авторитетно и окончателно да реши този междуинституционален спор, се посочва в мотивите на проекторешението.

Според тях в парламентарна република президентът, макар и пряко избран, има ограничен обем демократичен мандат и правомощия. В конституционната схема на разделение на властите суверенът е оправомощил президента да упражнява ограничен брой функции, да изразява позиции и да изказва политически мнения, както и да подкрепя или не определени политически сили, посочват в мотивите си депутатите, позовавайки се на тълкувателно решение на КС от 1995 г.

Държавният глава не е равнопоставен на мандата на парламентарното мнозинство и не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в един полупрезидентски или президентски режим, се казва пак там. 

Точно този основен принцип, според вносителите, е нарушил президентът Георги Първанов, като обявявайки, че политическата му легитимност е сравнима с тази на Народното събрание. В подкрепа на тази теза е цитирана реплика от последната пресконференция на Първанов на 12 март: "Моето място тук е решено от 2 милиона избиратели, впрочем може би доста повече отколкото цялото това мнозинство, взети заедно".

"При задълбочен анализ не е трудно да се съзре употреба на президентската институция и позициите, които тя дава, за формирането на нова политическа партийна сила", се казва в проекторешението.

Като аргумент, че срещата между Първанов и Дянков е била лична, а не институционална, депутатите цитират думите на президента от стенограмата: "аз тук говоря само в лично качество" и "няма да занимаваме хората с лични взаимоотношения".

Освен това в мотивите се посочва, че държавният глава съзнателно се конфронтира с изпълнителната власт, като "вменява вини" на финансовия министър за действия и решения, които са от компетентността на колективни органи като Министерския съвет и Народното събрание.

Мотивите са елементарни и обида за всеки, който ги е написал, заяви в Добрич евродепутатът Илияна Йотова.

Oще: георги първанов  импийчмънт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани