Алексей Петров обяви вчера, че е готов да се включи в президентската надпревара догодина. | webcafe.bg
newscafe

Алексей Петров - и кандидат-президент

Webcafe.bg
08.11.2010, 10:08 (обновена 15.02.2011, 12:24)
алексей петров

Снимка: © BNEWS

"Състезанието си заслужава, особено ако в него се включи и Бойко Борисов", обясни още бившият служител на ДАНС.

Бизнесменът, бивша барета, бивш арестант и в момента пуснат под домашен арест Алексей Петров обяви вчера, че е готов да се включи в президентската надпревара догодина. Намерението си той сподели с плевенски журналисти в дома си.

"Състезанието си заслужава, особено ако в него се включи и Бойко Борисов", обясни още бившият служител на ДАНС.

Петров подкрепя и инициативата на партия "Ред, законност и справедливост" за приемане на нова конституция. Според него тя ще даде нов тласък, нови идеи и ще постави точка на изтощителния преход.

По думите на Алексей Петров в РЗС имало хора, с които би работил в екип, и затова, ако те издигнат кандидатурата му, той ще се включи в президентската надпревара.

Според Алексей Петров новата конституция трябва да очертае параметрите на съдебната власт и да ограничи намесата на държавата в икономиката.

Петров каза още, че според него под благодатната маска на борбата с организираната престъпност всъщност се крие политическа саморазправа и се разчистват терени за политика, икономика и лична реализация. Правят се и опити да се подчини организираната престъпност да работи в нечия полза, каза той и като пример посочи контрабандата.

Алексей Петров поясни пред журналистите, че в килията си е начертал схема на истинския "Октопод" и наслагал имена. Това били бивши и сегашни служители на службите, които работят, според него заедно, и определят политиката на България. По този начин те били криминализирали прехода.

Алексей Петров: Бях си нарисувал "Октопода" в ареста 

Пуснатият под домашен арест се срещна вчера с плевенски журналисти по повод гражданската инициатива на сдружение "Истината за Алексей Петров", за да им благодари. "Това беше най-голямата подкрепа за мен в ареста. Става дума за проява на граждански кураж на фона на голям страх, който продължава да се генерира." Това заяви бившият съветник в ДАНС, който прие групата, водена от шефката на сдружението учителката Иванка Славчева, която показа подписка в защита на Петров с 29 169 имена. 

Ето и част от публикуваното днес в "Труд" интервю.

- Какво мислите за новия проект на президента Първанов?

- Подкрепям всичко, което е свързано с гражданската инициатива. Не намирам нищо лошо в това. Аз персонално нямам връзка с тази инициатива. Питахте ме дали ще се включа в президентски избори и аз казах - с условия. Например бих се включил, ако примерно, се включи премиерът Борисов. Заслужава си такова състезание.

- Дали миналото ви на агент има връзка с ареста ви?

- Първо, аз никога не съм бил агент на прикритие. Аз съм бил офицер на внедряване. После, това няма нищо общо с ареста ми, което е очевидно за всички - политическа поръчка с цел да бъда отстранен от политиката. Защото някой си е мислил, че аз имам сериозни намерения да се занимавам с политика, а аз такива не съм имал. Сега ще вляза в политиката, защото се налага. Защото сега видях как се подменя биография.

- Защо ви нарекоха "Октопод"?

- Според мен г-н Цветанов прави асоциация с това, че съм човек, който може да прави няколко неща по най-добрия начин. Както се установи след 8 месеца, аз покровители нямам, организирана престъпна група - също.

- Как върви разследването срещу вас?

- С много натиск, заплахи, обещания, включително за пари.

- Кой е "Октоподът"?

- Хора, които наистина са задушавали прехода, икономиката. Бях си нарисувал "Октопода" в ареста. Ако питате някой от моите съкилийници, той може да ви каже имената от рисунката.

- Преди време споделихте идеи за развитието на икономиката. Валидни ли са и днес?

- Това, което съм казал в интервю за "Труд" на 3 септември м. г., е още по-валидно днес (за свалянето на лихвения процент в банките - б. а.). С всеки изминал ден икономиката затъва.

- Какви са отношенията ви с премиера?

- Като към премиер на България. Най-голямо уважение към институцията и с малки резерви заради гласовете за елементи на автократично управление.

- Как виждате борбата с престъпността?

- Имам съмнение, че под благовидната общественоприемлива маска за борба с корупцията и организираната престъпност всъщност се разчистват сметки, осигуряват се терени за политика, икономика, за лична реализация. включително се притеснявам да не се окаже истинско твърдението, че се правят опити под тази маска да се подчини организираната престъпност да работи в нечия полза.

Давам пример с контрабандата, която е най-ярка форма на организираната престъпност. Не се обръща внимание на престъпността, която засяга ежедневието на хората. Показателен е примерът, че г-н Цветанов започна да се саморазправя със заместник-председателя на един от синдикатите в МВР - Галентин Грозев.

Oще: алексей петров  президент  рзс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 08.11.201020:12

Звучи реалистично! Нма да ме учуди нищо. Ние сме страната на неограничените възможности. А често негодникът се различава прекалено късно. Нека се кандидатира, поне ще хвърчи по-вече перушина.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани