Много болници, малко здраве. Точка | webcafe.bg
newscafe

Много болници, малко здраве. Точка

Webcafe.bg
11.12.2011, 11:08 (обновена 11.12.2011, 11:18)
болница

След като в последните години броят на частните болници безконтролно растеше, ГЕРБ обяви намерение да спре тази практика

ГЕРБ спира експанзията на работещите със здравната каса болници в областите, в които има свръхпредлагане на лечебни услуги, съобщи "Труд". Около тази мярка са се обединили здравните експерти на управляващата партия на заседание през уикенда във Велинград.

Независимо дали една болница е държавна, общинска или частна у нас, тя се финансира по един и същи начин - от НЗОК, която плаща клиничните пътеки на преминалите през нея пациенти. До момента многократно бяха установявани случаи на източване на касата чрез операции, най-често кардиологични, от каквото пациенти нямат нужда, лекувани "мъртви души", както и редовно пренасочване на пациенти за тежки операции, чиято интервенция е недофинансирана по пътека, към държавните болници и прием на "леките случаи" в частните клиники.

В 9 области в страната, сред които София, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Враца и Стара Загора, лечебните заведения са повече от необходимото. А в 6 региона като Кърджали, Разград, Силистра и Хасково има недостиг на клиники, пише авторът на публикацията Диана Тенчева.

Според статията национална здравна карта, която ще е готова до 1 септември 2012 г., ще посочи от колко многопрофилни, специализирани и други болници има нужда във всяка област. И касата ще сключва договор само с такъв брой.

"А ако утре се появи нова болница и тя има повече специалисти, повече отделения и по-добри апарати, касата ще сключи договор с нея. Но ще трябва друга структура, която вече не е работеща, да спре да получава от обществения ресурс", обясни в събота пред "Дарик" здравният министър д-р Стефан Константинов.

"Поставят се рамки на разрастването на броя на лечебните заведения, които получават пари от касата, за да се съхрани ресурсът от вноски", коментира пред "Труд" д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), зам.-шеф на здравната комисия. Според нея и ако в момента се проследи дали заложените критерии за даден брой лекари, апаратура, денонощно и комплексно обслужване се покриват от болниците, без да е необходимо да се пише какъвто и да е закон, неотговарящите трябва да спрат да получават пари от касата.

Oще: 2012  апаратура  болници  бюджет  вноски  герб  договори  здравеопазване  лекари  нзок  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани