До 5 г. за запълване на дупката в НЕК | webcafe.bg
newscafe

До 5 г. за запълване на дупката в НЕК

Webcafe.bg
26.09.2014, 17:26 (обновена 26.09.2014, 17:52)
 васил щонов

През следващите няколко месеца ще бъде приложен пакет от мерки в енергетиката

Служебният министър на енергетиката Васил Щонов прогнозира, че между 3 и 5 години ще са необходими, докато се запълни дефицитът в НЕК, но ако има политическа подкрепа. Мерките минават през регулиране на цената на тока, която ще се повиши с 10 на сто от 1 октомври, тъй като дълго време е изкуствено задържана, както и разсрочване на договорите с т.нар. американски централи.

Идеята е централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван на държавата. Щонов подчерта, че служебното правителство води разговори с двете централи и изрази надежда този процес да бъде продължен и от следващото правителство.

Предишното ръководство на ДКЕВР в края на кабинета „Орешарски" поиска НЕК да предоговори дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия с ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3", а след това внесе сигнал за нерагламентирана държана помощ срещу тях в Европейската комисия. Основното възражение срещу двата блока е, че те работят по договор с държавата за задължително изкупуване на произведената от тях електроенергия до 2026 г.

„В някои от тези централи става така, че те си продават електроенергията, а за собствени нужди купуват електроенергия на свободния пазар. Ако си произвеждаш електроенергия, трябва със собствената електроенергия да си покриеш собствените нужди и само излишъкът, който остане, да се продава на преференциални цени", обясни служебният министър.

Текущият дефицит в НЕК е около 1 млрд. лв., а натрупаният от минали задължения е 2,9 млрд. лева, като от тях 1,5 се дължат на стари проекти като "Белене" и "Цанков камък", а останалите задължения са натрупани през последните 2 години. Цената, по която НЕК изкупува произведената електроенергия е 166 лв. на мегават/час, а продава на крайните снабдители за 114 лв.

Само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв., от вятърни централи - 80 млн. лв., от заводски централи и ТЕЦ-ове - 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв.

През следващите няколко месеца ще бъде приложен пакет от мерки в енергетиката, така че да не бъдат отблъснати и чуждестранните инвеститори.

Oще: аец белене  веи  дефицит  дкевр  енергетика  марица изток  нек  тец  ток  цанков камък  цени  централи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани