Орешарски избира ден за оставка в края на месеца | webcafe.bg
newscafe

Орешарски избира ден за оставка

Webcafe.bg
02.07.2014, 14:40 (обновена 02.07.2014, 17:03)
орешарски

Пламен Орешарски подава оставка в края на месеца, но избира кога

Премиерът Пламен Орешарски ще избере момент от края на месеца, за да подаде оставката си, след като на политическите консултации при президента 6 август беше избран за дата на разпускане на парламента.

„Притеснението ми за кворума в парламента е дали ще има такъв, когато си подам оставката", каза премиерът.

Народното събрание и днес не събра кворум, за да продължи работата си. Заседанието започна с обсъждане по искане на ГЕРБ от НК да отпадне давността за престъпленията, извършени по време на комунизма, а след това в заседанието беше предвиден блиц-парламентарен контрол, който отпадна заради липсата на кворум. Преди ден лидерът на „Атака" Волен Сидеров заяви, че партията му вече няма да осигурява кворума на Народното събрание, въпреки че през изминалата година многократно гарантираше работата на парламента за приемане на важни законови промени.

Премиерът обяви, че българският еврокомисар ще бъде номиниран след 16 юли, като той трябва да проведе и консултации с някои от ръководителите на ЕК.

Отново в защита на банките

Орешарски отново се обяви в защита на банковата система, като заяви, че няма изтичане на ликвидност от нито една банка. „Буферът от 1,2 млрд. лева е неизразходван, а доверието в банките възстановено. Всички български банки са стабилни и дори своеобразният натиск показа, че банките издържаха със собствени ресурси", увери министър-председателят.

"По отношение на КТБ случаят е доста различен, очаквам докладите на одиторите. Предварителните данни показват доста по-различна структура на банка, отколкото на останалите", допълни Орешарски. Той отново обяви подкрепата си към БНБ и призова всяка институция да изпълнява функциите си и да има разделение на властите. "КТБ беше първа и беше изтървана", каза още той.

"Всеки може да направи справка по медиите от края на предната седмица и да идентифицира ясно истинските подбудители на паника сред населението, относно банките. Публикуваният смс показва други лица, които са се занимавали с тези дейност", каза Орешарски във връзка с публикувания на сайта на ДАНС есемес с данни за банки и техните имена и не е ли това, който се водил подбуждащ към банкова криза.

Премирът подчерта и че подкрепя внесените от депутата на ДПС Йордан Цонев промени в Наказателния кодекс, предложени от БНБ, които криминализират дори критиките към банките.
"Силно подкрепям г-н Цонев, макар да твърдя, че може да бъде по-точно направена формулировката. По отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи", каза Орешарски.

Без актуализация на бюджета

Няма предпоставки за актуализация нито на държавния бюджет, нито на отделни негови звена, според министър-председателят. Думите му идват в отговор на болнични и пациентски организации, които призоваха за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г.

"Има достатъчно възможности НЗОК да затегне финансовия контрол върху изразходването и да финишира с минимален дефицит, както го е правила предходни години", каза Пламен Орешарски.

 

Oще: банки  бнб  избори  кворум  ктб  народно събрание  нс  оставка  парламент  пламен орешарски  правителство  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2014, 16:40

1 Джулай Морнинг | 02.07.201417:03

Орешарски- пак "горканчо",да го оплаче човек! Тъкмо сам реши да си подава оставката,че и ден си избира човекът,/върши сериозна мисловна работа/,то пък ще се окаже,че не може да я подаде поради липса на кворум! Как да не го съжалиш тоя човек,то не му върви и не му върви! ГОРКАНЧО.
А пък тия от народното събрание докога ще им плащаме за да не ходят на работа,да се чуди човек къде го има това,хем не ходят на работа,хем пари и придобивки...хем ни пращат по дяволите с всеки изминал ден...ГОРКАНЧОВЦИ...!! бой
   

оценка

+0 -0