Денят накратко: | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Откриха кои депутати садят Мери Джейн

Webcafe.bg
09.06.2010, 18:26 (обновена 09.06.2010, 19:47)
Цецка Цачева вади ганджа

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Кой (от ГЕРБ)напуши парламента...

* Засега общо трима депутати от ГЕРБ се оказват замесени в скандала с лобистката поправка в закона за наркотиците, обнародвана без указ на президента в Държавен вестник. Тя позволяваше реклама на наркотици без да се изписва наименованието им. При проучването на временната парламентарна комисия  изскочи името на шефа на парламентарната комисия по европейските въпроси и еврофондовете Светлин Танчев.

Днес депутатите изслушаха директора и главен редактор на Държавен вестник Искра Коева, шефката на отдел "Стенографи" Виолета Тасева и служител от отдел "Финално законодателство". След техните обяснения зам.-шефката на временната комисия Мая Манолова от БСП информира за Танчев, който използвал свой сътрудник, чрез който предал "листче" с "правилния" текст, който да влезе в стенограмата от заседанието на парламента, където се обсъждал закона, и съответно - да се обнародва в ДВ без указ на президента. По думите му Танчев "просто" сигнализирал. Той направил това със знанието на шефа на парламентарната здравна комисия и зам.-председател на ГЕРБ Лъчезар Иванов, който пък ще бъде изслушан от временната комисия утре, 10 юни. За да прокара промяната, сътрудникът на Танчев казал на редакцията на ДВ, че парламентарната шефка Цецка Цачева е запозната със ситуацията.

Листчето се пази от шефката на отдел "Стенографи" Виолета Тасева.

Миналата седмица първият нарочен за скандалната промяна - заместник-председателят на здравната комисия Пламен Цеков от ГЕРБ обясни пък разминаването със слабото си зрение. "Когато чета - аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", казал той. Обяснил, че чел много бързо и така пропуснал част от текста. Проверката на анкетната комисия обаче показа, че Цеков добавил нова дума "наименование", която не фигурира в доклада на здравната комисия, изчетен от него. "Няма я в доклада. Гледах и не знам откъде се появява и как става това нещо", казал той. Разплитането продължава...

*В движение кабинетът изтегли две от антикризисните мерки, облечени в законопроекти, още преди да са стигнали до пленарна зала на Народното събрание - за данък тото и данък застрахователи. Така 65-те мерки, готвени два месеца, вече са 63.

Единият изтеглен проект е за изменение в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), а вторият е за изменение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). И двата проекта срещнаха силен отпор от застрахователи и развлекателен бизнес, когато се заговори за приемането им.

Промените в ЗКПО предвиждаха данък да се дължи не върху печалбите на застрахователните дружества, а върху отчетените приходи. Според разчетите на правителството от влизането в сила на новото облагане в хазната се очакваше да влязат допълнително 100 млн. лева.

Измененията в ЗДДФЛ се отнасяха до облагане на печалбите от участие в хазартни игри. Предвиждаше се печалбите от тото и лотоигрите да се облагат с данък от 10%, както всеки друг доход, което щеше да доведе до събиране на допълнително 80 млн. лева от доходен данък.

*Поскъпването на тока и парното от 1 юли е неизбежно като смъртта, добрата новина е, че може да е по-малко. На този етап не е възможно да се избегне увеличение на цената на природния газ с около 20%, съобщи днес пред парламентарната икономическа комисия председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 

"Булгаргаз" поиска синьото гориво да се вдигне с минимум 23%.

Шефът на ДКЕВР заяви, че увеличението на цената на парното, в която основната тежест е главно на природния газ, ще е с около 15%. Той предположи също, че реалното поскъпване на електроенергията няма да е между 5% и над 7 на сто, а "около 2-3 на сто".

*В името на пиара НАП показаха как бдят над приходите на държавата, като напомниха преди финала на "Биг брадър фемили", който е късно вечерта на 10 юни, че победителите в шоуто дължат 10% данък върху доходите. Това се отнася както за сумата от 200 000 лева, така и върху пазарната цена на колата и апартамента, които ще спечелят.

Освен това НАП съобщи, че предвижда да извърши повторно 500 вече проведени ревизии, за да бъдат изчистени съмненията за корупционни схеми между членове на ревизионните екипи и фирмите. Тази новина излезе от устата на шефа на НАП Красимир Стефанов, дал интервю за столичен ежедневник.

В момента агенцията, съвместно с МВР, провелявала случаи на потенциални сделки между дружества и проверяващи. Служителите, чиято вина е доказана, ще бъдат уволнени и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

*В един и същи ден българският президент Георги Първанов и руски атомни шефове поставиха публично темата за належащата необходимост от АЕЦ "Белене". В свое писмено приветствие до форума на "Булатом" във Варна държавният глава призова приоритет в "стратегическата линия" да остане ядрената енергетика в електропроизводството. На същия форум шефът на руската "Атомстройекспорт" - изпълнител на проекта, Генадий Тяпкин, заяви:"Атомстройекспорт" е готова да започне строежа на първия блок от  "Белене" още от 1 октомври, необходимо е само НЕК да намери финансирането.

"Русия е готова да придобие дял в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", заяви пък директорът на руската държавна корпорация „Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той припомни, че "предишното правителство на България дълго изгражда модел, при който 51 на сто от акциите (от АЕЦ "Белене") трябваше да останат за него". Новото правителство обаче заяви след изборите, че няма пари за 51% от акциите, добави той.

„Ще продължим да изпълняваме задълженията си и приключваме направата на оборудването, а правителството на България активно търси инвеститори", казва директорът на "Росатом".

Очаква се АЕЦ "Белене" да е част от новата енергийна стратегия на България, която - по думите на икономическия министър Трайчо Трайков, се обновява.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.