България обмисля да пусне на международните пазари облигации за 1 млрд. евро догодина | webcafe.bg
newscafe

Ново двайсе: Дянков пуска дълг за 1 млрд. евро догодина

Webcafe.bg
15.06.2010, 17:21 (обновена 15.06.2010, 19:22)

България обмисля да пусне на международните пазари облигации за около 1 млрд. евро, съобщи пред агенция Ройтерс финансовият министър Симеон Дянков.

Новите дългови книжа щели да се продават догодина и парите ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти и за стимулиране на растежа.

По думите на финансист №1 имало опция новият дълг да се емитира още тази година, "ако ситуацията в страната се влоши". Това, според него, било малко вероятно да се случи.

Намеренията за нова дългова емисия, чрез която България да се финансира от международните пазари, бяха заявени още в края на 2009-а. Ситуацията на международните пазари обаче не е най-добрата и едва ли ще се подобри до края на годината, тъй като все повече страни-членки на ЕС започват да изпитват затруднения заради дълговата си обремененост.

Наред с това наесен, когато би трябвало да започне подготовката на емисията, за да може да се презентира в началото на 2011-а, у нас идва мисия на Европейската статистическа служба (Евростат).

Причината - проверка на място на истинността на българските статистически данни. Миналата седмица в Люксембург еврокомисарят за икономическата и финансовата политика Оли Рен изказа съмнение в надеждността им, с което рисковата премия на българските дългови книжа тутакси се вдигна с 0.5%.

Осмоюнската публична забележка на Рен беше повторена от него в понеделник в Европейския парламент в Страсбург - на дебатите за новите разширени правомощия на Евростат, макар и с други думи.

"Притесненията ни са свързани с два аспекта на бюджетната прогноза на България", посочи Рен. "Първо, Европейската комисия беше информирана със закъснение за значителната ревизия в бюджетната прогноза за 2010 г. Второ, нямаме информация защо България е ревизирала бюджета си за тази година от балансиран до дефицит от 3.8%", без да е настъпила макроикономическа промяна", каза еврокомисарят.

С бюджетния ни дефицит за 2009 г. наистина настъпиха странни трансформации. Първоначално беше предвидено той да е 0.7% от БВП, неизвестно как се превъртя до 1.9%, и най-накрая напролет Евростат го изчисли безвъздратно и окончателно до два пъти повече - 3.9%.

Еврокомисарят отново обясни, че мисията на Евростат, която се очаква наесен в София, няма да се занимае с бюджетните прогнози за тази година, а с причините за корекцията в бюджетния дефицит за 2009 г.

Рен не отговори на въпроса на депутата от "Атака" Димитър Стоянов защо е посочил България като първата страна, в която ще се проверява как работи националната статистика.

Разширените правомощия на Евростат предвиждат службата да има право да извършва не само методологическа проверка, но и одит на националните бюджетни сметки. Това ще гласуват евродепутатите в четвъртък, 17 юни.

По време на заседанието на ЕП българският евродепутат от левицата Илияна Йотова поиска ЕК да предвиди механизми, изключващи предварителни оценки за една или друга държава, които могат да навредят на финансовия й имидж, преди да бъдат извършени проверките и финансовия одит на Евростат.

"Комисарят Оли Рен посочи България за пример като страна, в която Евростат ще изпрати първата проверка с новите си одитни функции поради съмнения в достоверността на данните, които е подало българското правителство за бюджетния дефицит и дълга. Само за броени дни в резултат на това изявление позициите на България на световните пазари рязко се влошиха", мотивира се Йотова.

Oще: облигации  публичен дълг  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.