Стачка в "Луфтханза" обърка трафика във Франкфурт | webcafe.bg
newscafe

Стачка в "Луфтханза" обърка трафика във Франкфурт

Webcafe.bg, по Reuters и Bussiness week
31.08.2012, 12:07 (обновена 31.08.2012, 12:36)
Жена на летище

Снимка: © Getty Images

Стачният комитет на "Луфтханза" настоява за 5-процентно вдигане на заплатите със задна дата от 1 април

Бордовият персонал на германския авиопревозвач "Луфтханза" днес стачкува на летището във Франкфурт. Това е най-големият протест на второто по големина летище в Европа, който предхожда 13-месечна синдикална битка за заплати. Става дума за възнагражденията на 19 600 души, които няма да получат увеличение в подобаващ размер.

Стачният комитет настоява за 5-процентно вдигане на заплатите със задна дата от 1 април. Против е и пренасочване на персонал към дъщерните дружества на "Луфтханза", основно нискотарифни компании. Превозвачът пък предлага вдигане на заплатите с 3.5%.

"Луфтханза" трябва да спести 1.5 милиарда евро до 2014 година и предлага годишно увеличение на заплатите с 1.5% за прослужено време като компенсация за инфлацията. Освен това, компанията планира да съкрати 4500 работни места, основно в администрацията и кетъринга.

Протестът започна тази сутрин в 5 часа сутринта местно време и ще продължи до 13 часа.

Летището във Франкфурт е едно от най-натоварените в Европа. "Луфтханза" вече отмени 100 полета, повечето от които европейски, възможно е още да имат същата съдба.

Превозвачът обяви със съобщение на сайта си, че все още не може да каже какви ще са последствията от 8-часовата протестна акция. Пътниците пък са предупредени да очакват закъснения и отмяна на полети. Възможно е проблеми с трафика да има през целия ден.

Синдикатите обявиха, че 8-часовата акция е само предупреждение и ще има още такива и на други летища, ако не се стигне до компромис.

За сега стачката няма да се прехвърли върху дъщерните компании на "Луфтханза". Не е ясно каква част от персонала на компанията се е включил в нея, но данни на Ройтерс сочат около 1000 души.

Синдикатите твърдят, че бордовият персонал на "Луфтханза" работи средно с 9% повече в сравнение с колегите им от други компании.

Oще: заплати  луфтханза  протест  стачка  франкфурт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани