ГЕРБ още нямат сто мандата | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ още нямат сто мандата

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
02.04.2013, 14:12 (обновена 02.04.2013, 22:06)
Михаил Константинов

Снимка: © БГНЕС

Проф. Михаил Константинов беше поканен за участие в изборния борд от служебния премиер Марин Райков

Резултатът на БСП в момента е между 70 и 80 мандата, а на ГЕРБ е доста над 90, казa бившият председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" и бивш член на ЦИК математикът проф. Михаил Константинов в интервю за агенция "Фокус".

Математикът, поканен за участие в изборния борд от премиера Марин Райков, беше на първото заседание на борда днес.

"Когато е по-ниска активността, по-големите партии взимат повече, защото техните гласове тежат, разпределят и са така да се каже - по-голям процент от по-малкото гласували.

Тези проценти, които агенциите дават, са от всички избиратели, от целия избирателен корпус. Ако искате да видите колко мандата ще произведат тези гласове, трябва да ги разделите на 2/3 или да ги умножите по 1.5.

Тоест, ако една агенция дава на някого 20 на 100 в момента, той вероятно ще вземе 30% от мандатите, защото 20х1,5=30. 20%, предсказвани в момента, са 30% мандати, т.е. между 70 и 80, колкото в момента впрочем е резултатът на БСП.

Той е между 70 и 80 мандата, а на ГЕРБ е доста над 90. Но това е, повтарям, в момента. Това са чисто обозрителни разсъждения. Дотогава има много време. Кампанията започва след 10 дни", коментира проф. Константинов.

Очаквам нормалната избирателна активност - 4 милиона души при 6 милиона избиратели на 12 май, грубо погледнато.

Това е около 2/3. Да кажем 65 на 100, което е една прекрасна избирателна активност за една европейска държава, отбеляза проф. Константинов.

Междувременно стана ясно, че общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за изборите на 12 май, е 6 956 890. Това показват данните на ГРАО, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Правото си на глас за първи път ще могат да упражнят 21 155 души, които са навършили или ще навършат пълнолетие между проведения на 27 януари т.г. референдум и 12 май.

630 е броят на лицата на повече от 100-годишна възраст. За сравнение, в списъците за обявяване за произвеждане на референдум те бяха 668.

От избирателните списъци са заличени 14 127 лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода и поставени под запрещение.

Българските граждани може да се информират и да проверят избирателните списъци, както и избирателната си секция и място на гласуване през интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/.

БСП показа гражданската квота

В гражданската квота на БСП са включени 60 известни личности на предни позиции, стана ясно днес. Сред имената са олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, известният тенор Калуди Калудов, издателят и продуцент Мартин Захариев, психологът Христо Монов, председателят на "Съюз Произведено в България" и бивш посланик в Русия Пламен Грозданов, Петър Кънев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, юристът Георги Терзийски, който влезе в 41-ото НС от РЗС и др.

Oще: бсп  герб  избиратели  избори  листи  марин райков  михаил константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 03.04.201312:36

Ако този човек е истински математик,а не политически прислужник,нека да каже по каква причина хората трябва да гласуват за някой,който не познават?Нито като човек,нито като политическа идеология.За да могат медиите и социологическите агенции да ни внушават,че САМИ СМЕ СИ НАПРАВИЛИ ИЗБОРА!Въпреки,че тъкмо на тях са платили за грозната обработка на общественото съзнание.Разбрахте ли,господин президент,в каква мръсна игра са Ви оплели?Сега на ход сте Вие!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2013, 16:06

1 Калина Малинка | 02.04.201321:49

Няма и да има! Ще им се затъкне
   

оценка

+0 -0