Няма да плащаме по 15 стотинки за торбичките, производители пуснаха 15+ | webcafe.bg
newscafe

Няма да плащаме по 15 стотинки за торбичките

Webcafe.bg
30.09.2011, 10:58 (обновена 30.09.2011, 11:08)
торбичка

Според наредба на МОСВ, от 1 октомври за всяка полиетиленова торбичка тип потник с дебелина под 15 микрона, производители и вносители трябва да внасят 15 ст. екотакса

Няма да плащаме по 15 ст. за най-масовите полиетиленови торбички в магазина от 1 октомври и така да се отучим да ги ползваме, съобщи "Стандарт" , като се позова на своя проверка в търговските обекти. 

Причината за отлагане на изискването на МОСВ е, че сръчни производители са ги заменили с нищожно по-дебели (с микрони) торбички, също тип потник, прозрачни и разноцветни, за които не се събира екотакса. 

Доставчиците вече ги предлагат в търговските обекти. Ще искаме по 1-2 ст. на торбичка, защото на едро са по-скъпи, казаха в някои вериги, пише в новината. В други магазини, които от дни са заредени с новата опаковка, продължават да я дават безплатно, защото още не били определили цената на дребно.

Възможно е някои да се възползват и да сложат по-висока цена. Нали държавната такса е 15 ст. Производители наричат новата торбичка 15+, тоест малко над 15 микрона. 

"Стандарт" цитира продават от баничарница, който обяснява, че миналата седмица е продавал баничките в по-плътни торбички тип потник, но не са удобни.

Няма да искам пари за тях, няма да мина и към пликчета без дръжки, за които няма екотакса, защото другите са по-удобни за клиентите, са казали от баничарницата. 

Според наредба на екоминистерството, от 1 октомври за всяка полиетиленова торбичка тип потник с дебелина под 15 микрона, производители и вносители трябва да внасят 15 ст. екотакса в ПУДОС (Предприятието за управление на дейностите по околна среда) към МОСВ. 

Търговците, които досега ги предлагаха безплатно на клиентите, вече ще трябва да калкулират таксата в цената и така цената на торбичка трябва да струва най-малко 15 стотинки, обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Това трябваше да накара хората да не ги използват и да преминат към дебелите полиетиленови торби за многократна употреба или от друг материал, който се рециклира или разгражда в околната среда. Досегашните най-тънки безплатни торбички имат живот над 500 години и не могат да се рециклират. 

Производители се похвалиха, че торбичките 15+ са от материал, който се разгражда за година-две в природата и вече са включени в каталозите им. 

Ако търговците се опитат да мамят и продължат да предлагат опасните торбички под 15 микрона и да не внасят екотакса за тях в държавата, незабавно ще въведем таксата за всички полиетиленови торби, е заявила Нона Караджова.

Искахме да въведем екотакса за всички найлонови торбички, но асоциацията на производителите на полимери помолиха за известна отсрочка и поетапно въвеждане, за да не спират предприятия и да освобождават работници по време на криза, обясни екоминистърът.

Таксата ще се увеличава в годините, през 2012 г. тя ще бъде 35 ст. и поетапно ще се въвежда за по-дебелите пликове.

Oще: вериги  мосв  нона караджова  полимери  потник  пудос  торбички  търговци  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

2 axsbf | 30.09.201113:07

Теа - ДА! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 30.09.201112:14

Най-лошо е когато бял човек се научи на цигански номера... Но поне успешно се интегрирахме сред ромите... Смее се
   

оценка

+0 -0