Джипитата продължават да протестират, докато не видят парите | webcafe.bg
newscafe

Обещанията на властта не пречупиха лекарите

Webcafe.bg
09.03.2010, 11:18 (обновена 09.03.2010, 15:53)
болница

Снимка: © БГНЕС

Боледуващото ни здравеопазване вече едва воси на гърба си управленската немощ да промени системата

Обещанията на властта да пусне незабавно забавените пари не прекършиха протеста на джипитата, който продължава втори ден. Без лични лекари днес остават близо 13 общини в България - София, Хасково, Пазарджик, Ловеч, Шумен, Ямбол, Разград  и др. Във Велико Търново джипитата преглеждат срещу заплащане - на цени между 15 и 30 лева. Във Враца ще приемат пациенти и дори няма да вземат потребителска такса, но няма да обслужват хора за рецепти, направления за специалисти, хоспитализации и останалите дейности, плащани от Националната здравно-осигурителна каса.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров протестите им срещат „огромното разбиране на пациентите" и се подкрепят от тях.  Така е и на повечето места в страната, независимо че към недоволството на джипитата се присъединиха и лекарите-специалисти.     

В столицата пациентите ще бъдат обслужвани само от дежурния кабинет, който се намира в ДКЦ 29 на ул. "Георги Измирлиев" №8. Номерът на кабинета е 113 и ще работи от 8 до 19 часа. Заради усложнената пътна обстановка обаче се отварят още дежурни кабинети - в Трети, 17-ти, 31-ви и 15-ти диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Спешните пациенти ще търсят Бърза помощ. Всеки ден ще решаваме дали на следващия ще протестираме, заяви шефът на софийското сдружение д-р Любомир Киров. По думите му, лекарите искат да видят парите, преведени в картите си, и тогава ще решат дали да спрат с протеста.

На същата позиция е и д-р Христо Димитров. Според него обаче освен финансирането, има и много други проблеми - лекарите искат ясен отговор какво се случва в здравеопазването в България и как ще продължат да лекуват пациентите си.

В Пловдив вчера лекари разказаха по БНР, че затъват в дългове, тъй като не могат да си плащат най-елементарните консумативи, вземат заеми от приятели и близки, за да могат да плащат наеми, за да могат да купуват хартия, за да могат да лекуват.

Медиците се надяват да си получат забавените пари за януари, като някои обявиха, че това трябва да стане с лихвите за просрочието. НЗОК вече заяви, че пари за лихви не са предвидени. Но освен тези средства държавата трябва да им плати и втори път в същия този този месец - до 31 март би трябвало да са преведени и парите им за февруари. Ако пак има забавяне, цялото медицинско съсловие се вдига на крак, предупредиха лекари.

Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград поиска извинение от премиера Бойко Борисов заради обявеното от него увеличение с 2% на здравните вноски, което ще стане от 1 април.  В Разград също не е обявен краен срок на протестите - през това време джипитата там ще поемат спешните случаи в един кабинет, а по селата ще има дежурства.  

Какво направи държавата с 250 млн. лева, които трябваше да преведе на здравната каса за вноските на ученици, студенти,  пенсионери, военнослужещи и др. Това попитаха днес бившият шеф на Българския лекарски съюз д-р Димитър Игнатов и бившата здравна министърка, в момента шеф на здравно-осигурителен фонд Мими Виткова. Според тях този въпрос управляващите - в лицето на НЗОК, финансовото министерство и Министерството на здравеопазването, дължат на обществото.

„Не може шефът на НАП да казва - ние събрахме повече здравноосигурителни вноски от миналата година, в същото време за 250 милиона лева касата твърди, че не са постъпили, кой не ги плати - ние, гражданите или държавите не плати нейните задължения?!", заяви д-р Виткова.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.