"Труд": Санирането се отлага - на първо време за есента на 2012 г. | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Санирането се отлага

Webcafe.bg
08.11.2011, 12:35 (обновена 08.11.2011, 12:55)
работник, строителство

Снимка: © БГНЕС

Санирането, дирижирано от държавата, се измества за есента догодина...

Вместо от март догодина санирането на жилища с европейски средства ще може да започне в най-добрия случай през есента на 2012 г. Това стана ясно от думите на строителната министърка Лиляна Павлова на конференция за енергийната ефективност, съобщи в. "Труд".

По първоначалния план санирането трябваше да започне с началото на строителния сезон. Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев беше обещал това да стане през март догодина.

Сега се оказва, че на практика МРРБ ще е готово да приема проекти на етажната собственост през лятото догодина - от юни. Но само ако няма обжалване на обществените поръчки за избор на управляващ фонд по програмата и на обследващи фирми.

Едва след като те бъдат одобрени, ще започне реалният прием на документи от кандидати да обновяват блоковете.

Парите за подобряване на енергийната ефективност в жилищата по Оперативна програма "Регионално развитие" са 63 милиона лева.

От тях 50 млн. лева са за безвъзмездна помощ на собствениците с одобрени проекти, а 13 млн. лева ще бъдат предоставени на банки, които ще отпускат нисколихвени кредити. Дали обаче ще са нисколихвени още не се известно - поне такива бяха надеждите на Плевнелиев. Парите ще бъдат разпределени на регионален принцип в 36 по-големи града.

За саниране на един двустаен апартамент (70-75 кв. м) са необходими около 10 000 лева, показват изчисленията на МРРБ, цитирани от "Труд". Половината от сумата ще е безвъзмездна помощ, останалите средства трябва да се осигурят от собствениците на апартаментите.

Според разчети наличните средства дават възможност за саниране на 5000 жилища.

Около 700 000 апартамента се нуждаят от пълно обновяване, като голямата част от тях са панелно строителство. В проектите за подобряване на енергийната ефективност ще се допуска топлоизолиране, подмяната на дограма, водопроводни тръби и др. МРРБ ще подкрепя замяната на традиционните източници на енергия с възобновяеми (вода, вятър, слънце и др.).

Само сдружения на етажната собственост могат да кандидатстват по програма "Регионално развитие". След като такова се учреди, се попълва документацията, изисквана от регионалното министерство, и се внася гаранция за участие - по 500 лева на апартамент. Парите се изискват, за да гарантират сериозността на намеренията.

След това МРРБ назначава две обследвания - за устойчивост на сградата и за енергийна ефективност, което ще покаже какви мерки са необходими. Те не се заплащат от собствениците на жилища, тъй като са за сметка на еврофинансирането.

Финалът е одобряването на проекта.

Oще: ес  етажна собственост  жилища  лиляна павлова  мррб  росен плевнелиев  саниране  сдружения  средства  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

1 Scooby Doo | 08.11.201115:46

2500 за изолация и горе-долу толкова за дограма. Останалите 5000 в на някой джоба ще влезнат май.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани