Премиерът Бойко Борисов представи кандидат-президентската двойка на ГЕРБ - Росен Плевнелиев-Маргарита Попова | webcafe.bg
newscafe

Нови министри вместо Плевнелиев и Попова - след 3 дни

Webcafe.bg
04.09.2011, 15:15 (обновена 04.09.2011, 16:31)
Росен Плевенлиев

Строителният министър Росен Плевнелиев обеща президентската институция да стане стратегически център за дефиниране на национални приоритети

Премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов поиска днес извинение от всички журналисти, тормозили го с въпроса дали ще се кандидатира за президент. Кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент са двама министри - на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на правосъдието Маргарита Попова.

В сряда, 7 септември, на заседанието на Министерския съвет, премиерът ще обяви имената на новите министри, които ще ги заместят. Двамата подават оставки и няма да използват постовете си за агитация по време на кампанията, стана ясно от изявлението на премиера.

Преди да даде думата на Бойко Борисов, който обяви кандидатите, вицепремиерът и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов направи дълъг преамбюл, посветен на съвместните им години с Борисов.

Оказа се, че денят 4 септември имал символно значение за него, тъй като преди 10 години на този ден се запознал с Бойко Борисов - тогава главен секретар на МВР.

Кой да повярва, че години по-късно двамата ще обявяваме кандидат-президентската двойка на България, заяви Цветанов.

Последва изявление на Борисов, който, оказа се, не помни паметната дата на запознанството си с Цветанов. Премиерът обяви няколко аргумента защо са тези кандидатите, най-важният от които беше - експерти-професионалисти, всеки име в своята област, защото България има нужда от модерна визия.

И после думата имаха кандидатите. Те доразвиха тезата, изразена в Борисов. Явно ударението върху факта, че са "профита", ще е лайтмотивът на предизборната им кампания.

Плевнелиев вижда президентската институция като един "стратегически център на България за дефиниране на национални приоритети".

Тогава ще дойде усещането на всеки един от нас за прогрес, каза строителният министър, обещавайки да отвори "пътя на гражданите към институциите".

На няколко пъти той подчерта, че не е професионален политик, а прагматичен човек,  правил е икономика, откривал е работни места, бизнеслидер е. "Работа, доходи, инвестиции, прозрачност..." - така вижда приоритетите си като държавен глава Плевнелиев.

"Няма да си мълча, когато националните приоритети са в опасност. Давам пример с 2008 г., когато еврофондовете ни бяха спрени", заяви Росен Плевнелиев.

Себе си описа така: "Син съм на двама учители, бях най-добрият ученик в математическата гимназия, инженер съм, човек на действието. Бях от първите българи, които заминаха в чужбина, когато спях по паркингите на Германия не очаквах, че 6 години по-късно ще участвам в строителството на сградата на Райхстага и на канцлерството. Българите могат да успеят - и в чужбина, но и в Германия...

Бях един от бизнес лидерите, разбирам от икономика, правил съм икономика. Работа, доходи, инвестиции, прозрачност, приоретизиране са част от рецептата за успеха на България.

Познавам регионите, градовете, изградих репутация и доверие в Брюксел, повишихме за две години усвояването на европейските средства... Маргарита е символ в последните не две, 20 години, на антикорупция", завърши той с добри думи за вицето си и й даде думата.

Лаконична в изявленията си, както винаги, правосъдната министърка Маргарита Попова заяви: "ГЕРБ показа, че в основата на градежа трябва и ще седи правосъдието. Ние сме експерти и професионалисти, които работим за модернизация на държавата.

С такъв избор България може да стане пример в Европа, ако получим доверието, за да можем да чертаем политики и приоритети, които се отнасят до модернизирането на държавата.

Тя също постави акцента върху факта, че кандидадите на управляващата партия са професионалисти. "Професионалистите са трудно превземаема крепост. Единственият диктат, на който се подчинявам, е законът", заяви Попова.

Oще: бойко борисов  герб  институция  кампания  лидер  маргарита попова  оставки  премиер  приоритети  росен плевнелиев  цветан цветанов  щаб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 05.09.201106:11

на 4-ти се запознали..... симвплика да си ебеш майката фром секаде. щеше да е смешно ако не беше олко тъжно и тъпо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

2 Калоянчо | 05.09.201100:08

Няколко неща разбрах от днешния анонс:
1. Да си професионалист в България вече е изключителна новина. А министър професионалист си е направо уникално. Така де! Къде по-естеествено е да си бай Ганьо, кряскащ профан и да не отбираш от нищо. Политикът демек значи някой келеш, дето за нищо не става, и чака 4-8-12 години да му дойде реда да се оака и накраде на държавната ясла.

2. Любовта между вицепремиера и премиера засенчва дори потенциалния дъжавен глава (все пак доста време е отнела тази любов да се обясни на гражданството).

3. При все че Плевнелиев е професионалист, по-следващият президент е вече е ясен. Демек, Плевнелиев ще седи като ваденка да топли мястото на следващия.

4. Най-важно било правосъдието... Тук вече и Олимпийските богове завиха от оскърбление: дето се вика с такова правосъдие мафия не ни трябва

5. Най-тъжното, че вече на никой не му правят впечатления факти като горните...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 04.09.201120:39

Боко в "На 4 очи": "Той ми каза, че със семейството му са свикнали да се разхождат в парка с децата и, че иска, след като завърши кариерата си като министър, да преподава. Помоли ме, ако има друг вариант, да го обмисля”, разказа премиерът."

Само на мен ли ми влизат мишки в главата като слушам поредните глупости?!
Бесен
Плевнелиев допреди 2 месеца не знаел, че ще е кандидат за президент, а сега, като знае, не му се иска... И това ще е "най-добрият" президент на България - човек, който дори не иска да е?! Шокиран Но няма "Не искам", щом бащичката казва! И после "президентът нямало да му бъде подвластен"!!!
Ама тоя съвсем ни взе за идиоти - за какъв точно се мисли?! Бесен Бесен Бесен
Дори да успее да си изкара мандата няма да има втори, това е ясно! Колкото и да плаче след това, че българите са неблагодарни и не го заслужават!...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани