Управителят на БНБ Иван Искров с псевдооставка | webcafe.bg
newscafe

Иван Искров с псевдооставка

Webcafe.bg
22.07.2014, 16:38 (обновена 23.07.2014, 13:09)
иван искров

Искров готов да си тръгне, но само ако партиите му намерят заместник

Управителят на БНБ Иван Искров е готов да подаде оставка, ако 42-то НС постигне съгласие за избор на нов ръководител на централната банка. Това заявява самият Искров в писмо до председателя на парламента Михаил Миков.

Мотивът за позицията на Искров е "несъгласие БНБ и нейният Управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения".

Въпросът за оставката

Иван Искров беше подложен на критика както от ляво, така и от дясно заради спорните условия по предложения от него план за решаване на кризата с КТБ, както и заради неяснотите по изнесената информация за състоянието на банката. Планът на Искров не получи одобрението на политическите сили при консултациите с президнета, а оставката му беше едно от ултимативните искания на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

От писмото на Искров става ясно, че въпросът с оставката му вече е бил обсъждан и отхвърлен веднъж в рамките на консултациите в президентството по искане на ГЕРБ.

"Аз ясно заявих, че ако моята оставка ще обедини трите политически сили зад централната банка, така както бяха обединени политиците от ЕС зад централните си банки за решаването на своите банкови проблеми, то аз съм готов да я предоставя незабавно и моля Президентът Плевнелиев да я включи като точка от окончателното решение след консултациите. Такова решение не беше взето."

Гуверньорът срещу политиците

Гуверньорът на БНБ твърди, че банката е действала според плана, одобрен в серията от спешни политически консултации, с което отхвърля обвиненията, че БНБ носи отговорност за неспазеното обещание да отвори КТБ на 21 юли.

"Целта беше да се ограничи системният риск за българската банкова система до групата на КТБ, както и да се предотвратят крайно негативните ефекти върху икономиката от блокирането на дейността на стотици частни и държавни фирми, болници, общини, университети, детски градини и др. Важно уточнение е, че без поемането на такъв конкретен ангажимент за ограничаване на системния риск до групата на КТБ би било немислимо успешното провеждане на т. нар. road show за пласирането на българската еврооблигация с падеж 2024 г.", разкрива в писмото си Иван Искров.

Той посочва, че БНБ е разработила експертен вариант за решение, но крайното решение е било отговорност на парламентарно представените сили.

"Именно това имах предвид, казвайки "На ход са политиците", пише Иван Искров и допълва: "Подчертавам, че на БНБ бе възложено да предложи експертно решение, отговарящо на политическа воля, която в последствие не бе потвърдена."

Чувалите не са това, което са

Искров отрича и обвиненията, че е подвел обществеността, като е внушил невярно твърдение, че 206 млн. лв. са изнесени с чували от КТБ.

"Никога не съм коментирал как са изнасяни касови наличности, а само какви документи са постъпили в БНБ от квесторите и тяхното предаване на прокуратурата. Впоследствие органите на досъдебното производство потвърдиха пред медиите наличието на такива липси в споменатия размер", заявява Искров.

В оригиналното съобщение на БНБ от 11 юли 2014 г. обаче се твърдеше: "само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро".

Искров обаче пропуска да коментира истинността на твърдението за липсващите кредитни досиета за 3,4 млрд. евро, които според БНБ "по-вероятно са унищожени в дните преди квестурата", а според Прокуратурата - никога не са били попълвани в пълен размер.

"Мога и нося своята отговорност като Управител на БНБ! Но не мога и нямам право да нося отговорност за неизпълнени политически ангажименти на която и да е политическа сила", обявява в края на писмото си Иван Искров, но при всички случаи уточнява, че подаването на оставката му би се случило при условие, че политическите партии му намерят заместник.

Oще: бнб  бойко борисов  герб  иван искров  народно събрание  оставка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани