И БСП готова на разговори с ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

И БСП готова на разговори с ГЕРБ

Webcafe.bg
16.07.2013, 16:54 (обновена 16.07.2013, 18:06)
сергей станишев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Сергей Станишев: "Няма как да подмина заявената готовност за преговори от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов..."

Ние сме готови да водим разговор с ПГ на ГЕРБ в рамките на Народното събрание - ако искат в зала "Изток", ако искат в зала "Запад".

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

"Няма как да подмина заявената готовност за преговори от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Г-н Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили - диалог трябва да се води", каза Станишев.

През уикенда в медийна изява по телевизия "Европа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че партията е готова да се върне и преговаря с големите политически партии - в името на националните приоритети. Решението му очевидно е взето под натиск от ЕС, след като неколцина представители на Европарламента и Еврокомисията - еврокомисар Кристалина Георгиева, както и посланиците на Франция и Германия публично приканиха към това.

За нас е важното този диалог да е добре структуриран, продължи лидерът на социалистите, който отбеляза, че естественото място за този диалог е Народното събрание. Същата теза изрази вчера и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Правителството активно работи по изготвянето на програма, стана ясно на пресконференцията. Станишев съобщи, че тя ще бъде представена в "много кратки срокове" и ще "отразява важните и реални проблеми на обществото".

БСП рекламира законопроекта си за ипотечните кредити

Румен Гечев, бившият вицепремиер в кабинета Виденов, заяви, че БСП предлага, когато хората не може да изплащат жилището си, да отпадне задължението им да продължават да изплащат кредита при положение, че вече са загубили жилището си.

Законопроектът за ипотечните кредити предизвика остра реакция от страна на някои финансисти. В момента във всички договори за ипотеки съществува клауза, която предвижда, че собственикът остава задължен на трезора, ако в случай че стане неизряден длъжник, имотът бъде продаден и получените от продажбата суми не покрият размера на кредита.

Също така в случай на смърт, задължението се поема от наследниците.

Бумът на ипотечните кредити беше преди 2009-а, когато банките щедро отпуската заемите и цените на жилищата бяха твърде високи. В момента, поради срива на пазара, почти няма жилище, купено тогава, което да може да се продаде на същата цена.

Поради липсата на закон за индивидуалния фалит и упоритото му неприемане от нито един парламент, банките у нас на практика имат неограничени права спрямо длъжниците.

Нито един парламент не е приел промяна, която да разхлаби тази примка. На първо време обаче социалистите смятат от догодина да отпадне данък "лихва", въведен в последната година от управлението на ГЕРБ по предложение на министъра на финансите Симеон Дянков.

В 41-ия парламент например депутати от ГЕРБ бяха внесли предложение за промени в Закона за кредитните институции, което предвиждаше да отпаднат частично или пълно наказателните лихви за предсрочно погасяване на ипотечни и фирмени заеми.

Според него, ако заемът е с фиксирана лихва, банките да могат да начисляват такса за предсрочно погасяване, стига да е ограничена до 1% от предсрочно погасяваната сума, ако срокът до падежа е повече от 1 година, и 0.5% - ако остава по-малко от година.

Банките начисляват в момента между 2 и 4% за предсрочно погасяване по бизнес кредити и около 5% по ипотечни.

Oще: банки  бсп  герб  законопроект  ипотеки  парламент  правителство  програма  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани