Румънските помияри и митничари - досущ като нашите | webcafe.bg
newscafe

Румънските помияри - повече от нашите

Webcafe.bg
09.02.2011, 13:13 (обновена 09.02.2011, 14:58)
Кучета

На север и на юг от Дунава един и същ проблем с бездомните кучета, едни и същи проблеми с митниците

България и Румъния неслучайно вървят в пакет - и за ЕС, и за Шенген. Здравеопазването и в двете страни е в разруха, науката също. Когато в чужбина депортират роми, все са български и румънски, а дезинтеграцията им е факт и в двете страни. Днес още две новини потвърдиха безспорното "родство".

Македонският вестник "Вечер" съобщи, че румънската столица Букурещ е окупирана от близо 200 000 бездомни кучета. В София, по последни официално съобщени данни, наброяват между 9500 и 10 000. И в двете столици проблемът идва с демократичните промени, само дето румънският се оказва по-голям, но все пак и Букурещ като официално население е близо 2 милиона души

Според кмета на Букурещ Сорин Опреску за решаването му има два начина - евтанация или стерилизация. В Румъния обаче е в сила закон, според който е забранено да се убиват скитащи кучета, а средства за приюти не са отпуснати.

Добрата новина за София е, че тук са решили да приключат проблема до 2014-а.

И на север, и на юг от Дунава - митници с двойно дъно

Освен с проблема с помиярите, двете страни се родеят и по новините за колосални богатства на митничари. У нас се появиха информации за "Веселото село" край язовир Ивайловград и други митничарски имоти в подножието на Витоша, а сега и румънската преса съобщава за техни. След мащабна операция срещу контрабандата на цигари на румънско-сръбската граница вчера, в румънските медии се появиха шокиращи информации за имущества на митничари в колосални размери и огромни подкупи.

В. "Ромъния либера" пише, че за получаването на поста шеф на митница са били дадени 400 хил. евро подкуп и задава въпроса "а каква е печалбата след това", съобщава БТА. Само за една смяна сумите, които са получавали полицаите и митничарите, варирали от 5000 до 25 000 евро.

Според изчисленията на вестника, ако шефът на митницата получава 10% от таксите, които плащат контрабандистите, само за няколко месеца "инвестицията", която е направил за получаването на поста, му се връща. Ако се задържи повече от година, печалбата му ще възлезе на милиони евро, пише "Ромъния либера".

За да съберат доказателства, прокурорите са инсталирали компютри с камери, което им е дало възможност да регистрират и най-малките жестове на граничните полицаи и митничари.

При вчерашната операция са били извършени обиски на 75 адреса в шест окръга и в Букурещ. При операцията са иззети близо 250 кашона цигари, над 125 хил. евро и огнестрелно оръжие.

В тази безпрецедентна по мащаб операция в Румъния са участвали общо хиляда полицаи и представители на жандармерията. Стотина души, заподозрени, че са замесени в трафик на цигари, трябва да бъдат изслушани, съобщи говорителката на прокуратурата Ливиа Съплъкан.

Разследването е започнало преди няколко месеца. То показва, че властите изпълняват задълженията си що се отнася до сигурността на границите, посочи пред журналисти министърът на вътрешните работи Траян Игаш.

В. "Журналул национал" пише, че самият президент Траян Бъсеску е потвърдил, че при операцията митничарите са били заловени с помощта на специалните служби.

Разкритията били следствие на доклад от около 50 страници, който съдържал информация за имотите на митничари и бил изготвен от разузнавателна служба. Докладът бил изпратен директно на президента Траян Бъсеску през лятото на 2010-а и оттогава е започнало наблюдението по границите.

Националният синдикат на полицаите и митничарите Про Лекс отправи тежки обвинения по повод акциите на властите. Председателят на Про Лекс Василе Линку заяви, че парите от подкупите отиват в крайна сметка в партиите за финансиране на предизборни кампании. Това го знаем и от българския опит.

Синдикатът твърди, че сумите се събират чрез организирана и централизирана система и имат крайна дестинация "лица, които финансират партията".

В. "Евениментул зилей" окачествява операциите на властите срещу корупцията в митниците като "голямо телевизионно шоу". One and the same story...

Oще: букурещ  кучета  митничари  румъния  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.02.2011, 18:29

2 fantazor | 13.02.201118:42

Малко неподходяща снимка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 09.02.201115:09

Да но наще са по-опасни от техните ;д
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани