Средствата в бюджета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) вече свършиха, обяви председателят на институцията Вася Илиева | webcafe.bg
newscafe

Без служебни адвокати - пари няма

Webcafe.bg , По БТА
09.08.2010, 13:19 (обновена 09.08.2010, 13:44)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Обвиняемият ще може да избира запасен защитник от списъка на служебните адвокати, защити промените в НПК преди време правосъдният министър Маргарита Попова. Какво правим сега с избора, като свършиха парите...

Средствата в бюджета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) вече свършиха, обяви председателят на институцията Вася Илиева пред БТА. Първоначалният бюджет на бюрото за 2010 г. бе 6 млн. лева, но бе намален с 1 млн. след актуализацията на бюджета през юли. Отделно НБПП трябваше да изплати 1.3 млн. лева задължения за 2009 г.

Въпреки липсата на пари, от ГЕРБ натовариха допълнително с разходи институцията след като въведоха в Наказателно-процесуалния кодекс фигурата на резервния защитник. По време на дебатите около приемането на промените в НПК от Висшия адвокатски съвет на няколко пъти предупредиха, че новото законодателство се приема без необходимите финансови ресурси за целта. Но управляващите увериха тогава, че парите ще бъдат осигурени.

По думите на Илиева обаче 2 месеца по-късно това все още не се е случило. Само за разплащането със служебните защитници са необходими поне 9 млн. лева, каза тя.

Шефът на Националното бюро за правна помощ предупреди, че някои адвокатски колегии спират предоставянето на правна помощ, което може да блокира съдебната система в отделни райони на страната. Промените в НПК дадоха възможност на прокурорите в рамките на досъдебното производство и на съдиите в съдебната фаза да назначават по своя преценка резервни адвокати, които да бъдат задействани при неявяване по неуважителни причини на титулярните защитници.

Тази възможност бе дадена при разглеждането на дела за тежки престъпления (при предвиден затвор над 5 години - бел. р.). Това са 2/3 от съставите в Наказателния кодекс.

Поправката бе приета с идеята да се ограничи забавянето на делата.

"По брой поискани адвокати за резервни защитници София държи първенството, а по брой дела, по които са поискани резервни защитници - Районният съд в Петрич е начело. За този кратък период от време (2 месеца), искания за резервни защитници са отправяни към 14 адвокатски колегии от страната", съобщи Вася Илиева.

В същото време плащането на адвокатските хонорари от страна на бюрото става със закъснение от половина година.

"Лошото е, че се отписват (от системата на правната помощ - бел. ред.) адвокати с по-голям опит и познания и това като цяло рефлектира върху качеството на правната помощ. Най-голямата опасност идва от решението на цели адвокатски колегии да преустановят предоставянето на правна помощ, което ще доведе до блокиране на съдебната система в отделни региони на страната", добави още Илиева.  

Oще: адвокати  бюджет  нпк  правна помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани