Арести в Гърция за длъжници на милиони евро | webcafe.bg
newscafe

Арест в Гърция за неплатени 5 млн. евро данъци

Webcafe.bg , БНР
09.04.2012, 11:03 (обновена 09.04.2012, 11:52)
еврозона, флаг, гърция, португалия, испания, италия

Снимка: © Getty Images

Затъналата в дългове Гърция губи около 60 милиарда евро от несъбрани данъци

Гръцката полиция арестува осем души за дългове към държавата на обща стойност около 6.5 милиона евро, съобщават медиите.

Само един от задържаните дължи над 5 милиона евро. Дълговете на всички са натрупани от неплатени данъци. 

В средата на март Европейската комисия огласи своя доклад за Гърция, в който страната бе похвалена, че е подобрила събираемостта на данъците през 2011 г.

Комисията обаче смята, че потенциалът в събирането на данъци може да достигне 8 милиарда евро, ако се подобри борбата с данъчните измами, извършвани от по-заможни гърци и големи корпорации.

Статистически данни сочат, че всеки седем от десет гърци, упражняващи свободни професии, е декларирал по-ниски доходи от необлагаемия минимум.

Ръководителят на работната група, създадена от Европейската комисия да помогне на Гърция да реформира държавния си сектор, заяви, че затъналата в дългове Гърция губи около 60 милиарда евро от несъбрани данъци.

Напрежението не стихва и заради отнемане на привилегиите на някои професии

Фармацевтите в Гърция се готвят да оставят цялата страна без аптеки. Тяхното недоволство се дължи на нов проектозакон, който предвижда пълно либерализиране на професията им.

Това означава, че по-лесно ще се издават лицензии, работното време ще се удължи, а контролът върху цените ще намалее. Досега в Гърция една аптека обслужваше около 800 души. Но с новия закон аптеките със сигурност ще се нароят.

Гърците вече усетиха гнева им, след като преди дни за 24 часа повечето аптеки в южната ни съседка останаха затворени. Освен че не работеха, те спряха и да дават лекарства на здравно осигурените заради неизплатени дългове от страна на националната здравна каса. Фармацевтите твърдят, че дългът към тях е около 300 милиона евро.

Oще: арести  гърция  данъци  длъжник  дългове  задължения  хазна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани