Още кадрови рокади ще има по висшите етажи на властта, казва в интервю за "Труд" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков | webcafe.bg
newscafe

Симеон Дянков прогнозира още смени във властта

Webcafe.bg
11.07.2011, 12:26 (обновена 11.07.2011, 13:02)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков първите две години от мандата на ГЕРБ са минали изцяло в борба с кризата. Смятам, че я преодоляхме, казва той

За постовете си трябва да се притесняват чиновници, чиито институции са на подчинение на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и в които не е имало големи промени. Още кадрови рокади ще има по висшите етажи на властта, казва в интервю за "Труд" днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. За постовете си трябва да се притесняват чиновници, чиито институции са на подчинение на Дянков и в които не е имало големи промени.

Вицепремиерът дава добра оценка за всички министри в икономическия екип, с изключение на земеделския Мирослав Найденов, който "повече трябва да работи, по-малко да говори".

Според Дянков бюджетът за сектор сигурност трябва да се намали наполовина в следващите три години, за да има за здраве, образование и култура. Като положителен пример дава министъра на отбраната Аню Ангелов.  На въпрос с колко ще се намалят разходите за сектор сигурност в бюджета за следващата година Дянков отговаря по следния начин:

"Пак гледаме средното ниво за Европа. Като сравняваме, там за сигурност се харчат около 2% от БВП. Ние харчим двойно - 4.2%. Тези 2.2 на сто, ако се преразпределят към образование, наука, култура и земеделие, там също ще стигнем средноевропейските нива. Това не може да стане за една година, но за 3 може. За да стигнем средноевропейските доходи, трябва да имаме и средноевропейското преразпределение на бюджетните приходи." След това уточнява и че такъв разговор вече се води с вътрешния министър Цветан Цветанов.

За работата на Националната агенция за приходите Симеон Дянков отговаря, че в последния месец има подобрение, но иска да види, че това е сигурна тенденция, а не временно раздвижване, за да се отговори на взискателността на министъра.

Дянков не се притеснява от конфронтация с другия вицепремиер - министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

"В средносрочен период - следващите от три до пет години, това е основната липсваща реформа в публичните финанси. Има и други сфери, в които могат да се подобрят нещата, но ако направим това преразпределение - от сигурност към образование, здравеопазване, наука и изкуство, ще си помогнем на икономическия ръст и социалното благополучие.

Затова имам твърдо мнение по въпроса и ще го отстоявам бюджет по бюджет. Дори и в рамките на междубюджетни разговори. Дали ще успея? Ще видим. Бюджетът за 2012 г. ще е показателен", казва министърът на финансите.

Аз искам да работя с хора, които имат енергия и споделят виждането ми, че държавната администрация трябва да се обнови основно. Където виждам, че има слабост, веднага предлагам промени, категоричен е Дянков.

Първите две години минаха изцяло в борба с кризата. Смятам, че я преодоляхме. Във втората част на този мандат искам да се фокусирам върху политики за увеличаване на растежа и доходите, коментира той.

Икономическият екип на това правителство е добър. Плевнелиев е много силен министър, Нона Караджова - също. Трайчо е силен, Московски за кратко време се представи много добре. Такъв икономически екип досега не е имало в модерната история на България, казва Дянков.

Трябват ни реформатори. Напоследък такива се появяват, смята той. По думите му рокадите тепърва предстоят.

"В сектори, в които все още не е имало големи промени, и аз смятам, че не работят така, както би трябвало. След 2 години имам впечатления как работят голям брой хора. Виждате, че хора, които са се справили добре, отиват от Министерство на финансите във Фонд "Земеделие" например  (назначеният наскоро шеф на фонда Румен Порожанов - бел.р.) и фондът внезапно започва да работи добре. Хората, като виждат, че нещата стават, започват да ни изпращат автобиографии, защото искат да работят с нас".

Част от малкия ми екип като вицепремиер се занимава само с това. Говорят с кандидати, проверяваме ги, казва Дянков на въпроса как намира нови хора и кой му ги препоръчва.

Oще: аню ангелов  бюджет  вицепремиер  интервю  министри  мирослав найденов  оценка  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 12.07.201100:11

Личен приятел?! Смее се
Де да беше така - току-виж направил като Кореа - да свика съвет от световни специалисти, които да обявят външният ни дълг за незаконен!
Само дето малко не виждам, как ще стане това, след като Дянков е американски възпитаник и назначенец - нали американските господари събират пари за собствената си икономика чрез такива като Дянков!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

1 Радева | 11.07.201115:37

Подозирам, че министър Дянков е личен приятел с Президента на Еквадор Рафаел Кореа или най-малкото са състуденти.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани