Сред най-важните книги за бизнеса е посочен и "Капиталът" на Карл Маркс | webcafe.bg
newscafe

Котлър, Уелч, Сун Дзъ и Маркс са най-четени от бизнеса

Webcafe.bg
03.10.2011, 09:51 (обновена 03.10.2011, 10:18)
Лидер

Снимка: © Getty Images

Какво четат българските мениджъри - и "Капиталът" на Маркс, и Фицджералд

Кои са най-важните автори за българските мениджъри? Филип Котлър, Джак Уелч, Лий Якока, Сун Дзъ и Карл Маркс. Но също и Екзюпери, Ф. Скот Фицджералд и френският рекламист Бегбеде.

Това сочи допитване на списание "Мениджър" и агенция "Маркет Линкс", направено сред 1000 висши и средни мениджъри. Въпросът, на който мениджърите трябваше да отговорят беше: "Коя е най-важната бизнес книга за Вас?".

Бестселърът "Маркетинг Мениджмънт" на "бащата на маркетинга" Филип Котлър  води класацията с 5.9%. На второ място с 5% анкетираните мениджъри са поставили три книги - "Хаотика - мениджмънт и маркетинг в епохата на турбулентността" от Филип Котлър и Джон Каслионе, "Пътят на Тойота - 14 мениджърски принципа от най-големия производител в света" от Джефри Лайкър и "Джобен наставник", издаден "МИТ Прес" (издателството на "Мениджър").

На трето място с 4.2% са посочени 5 книги - "Джак - направо от сърцето" от Джак Уелч и Джон А. Бърн, "Едноминутният мениджър" на Кенет Бланчард и Спенсър Джонсън, "Седемте навика на високоефективните хора" на Стивън Кови, "Къде изчезнаха лидерите" на Лий Якока и "Изкуството на войната" на Сун Дзъ.

Кои са другите по-интересни заглавия, намерили място в анкетата? "Иновации и предприемачество" на Питър Дракър (3.4%), "Котлър за маркетинга - как да създаваме, печелим и управляваме пазарите" на Филип Котлър (3.4%), "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки и Шарън Лехтър (3.4%), "Да печелиш" на Джак Уелч (2.5%), "Племена" на Сет Годин (2.5%), "Стратегията "Син океан" на В. Чан Ким и Рене Моборньо (2.5%).

Сред най-важните книги за бизнеса е посочен и "Капиталът" на Карл Маркс. Всеки, който се интересува и работи в полето на мениджмънта и маркетинга, е логично да е прочел и Котлър, и Дракър, и Уелч, и социалния гуру Сет Годин, отбелязват авторите на допитването.

Любопитно е обаче, че в класацията са попаднали и чисто художествени произведения като "Малкият принц"на Екзюпери (0.8%), "Великият Гетсби" на Ф. Скот Фицджералд (0.8%) и "9.99" на Фредерик Бегбеде (0.8%), които анкетираните също поставят сред най-важните  книги за мениджъри. Не малка част от участвалите в допитването са посочили само имена на автори без конкретни техни произведения - най-ярките сред тях са Ричард Брансън и Тед Търнър.

Oще: капиталът  карл маркс  маркет линкс  мениджър  мениджъри  проучване  филип котлър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 03.10.201111:12

„Любопитно е обаче, че в класацията са попаднали и чисто художествени произведения като "Малкият принц"на Екзюпери (0.8%), .....”

Няма нищо за чудене! Една цяла глава от тази книга (XIII), една от най-дългите, е посветена на бизнеса.
И всеки, който има отношение към бизнеса, ще има полза, ако я прочете.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани