Губим милиони от ЕС | webcafe.bg
newscafe

Губим милиони от ЕС

Webcafe.bg
28.06.2013, 17:45 (обновена 29.06.2013, 10:45)
Пари

България губи милиони евро от ЕС, тъй като няма шанс да бъде удължен с още една година срокът, в който да усвои парите от сегашния 7-годишен европейски бюджет.

За разлика от България, други страни от Централна и Източна Еврропа успяха да си извоюват изключения и отстъпки, но не и България. Това стана ясно от изявление на премиера Пламен Орешарски в Брюксел, който разбрал, че въпросът е бил приключен още през февруари и повече такива отстъпки няма да има.

За опасността предупредиха евродепутати на социалистите

Преди ден евродепутатът Евгени Кирилов заяви, че България е застрашена да загуби голяма сума европейски средства още в края на 2013 г. Анализът му е на база информация от заседанието на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент от 19 юни 2013 г.

В анализа се казва, че България е застрашена да загуби голяма сума европейски средства, а ниският процент на усвоени средства за следващите години също носи риск от загубване на средства. България не е спомената наред с Румъния и Словакия поради недалновидност на правителството на ГЕРБ при воденето на преговорите за Многогодишната финансова рамка през февруари 2013.

Томислав Дончев: Вината не е на ГЕРБ

Ако България загуби европейски средства през 2013 г., вина за това няма да има правителството на ГЕРБ, а настоящото правителство, каза преди време пред Агенция Фокус Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ и министър по европейските фондове в кабинета Борисов.

"Тази година Евгени Кирилов може да се окаже прав и ако България загуби пари през 2013 г., правителството на ГЕРБ няма да има вина, а настоящото правителство - то управлява държавата и средствата от Европейския съюз. Досега България си е постигала годишните цели и затова не е губила европейско финансиране. Какво ще се случи към края на тази година зависи от настоящото правителство и е изцяло негова отговорност", посочи Дончев.

"Удължаване на срока с една година за ползване на средствата към момента няма взето решение за нито една държава, че има подобно удължаване. За целта е необходима промяна на Регламент 1083. Няма проблем, ако има подобна инициатива по отношение на източноевропейски страни като Румъния и Словакия, в тази инициатива да се включи и България.

При добра организация България би могла да си постигне целта за 2013 г. без всякакво удължаване на сроковете. За тези цел е необходимо да се работи много активно, а не само да се говори, което се включва в последно време", каза още Томислав Дончев

Орешарски не е свикнал с протестите

В Брюксел днес пред журналисти премиерът Орешарски отрече да е свикнал с протестите и не смята, че може да управлява под обсада до края на мандата.

Изявлението му беше направено след приключването на Европейския съвет в Брюксел, предаде БНР.

В двата дни на срещата никой от европейските лидери не е питал българския премиер за ситуацията у нас, която, по думите му, била изненадваща и за него самия.

Орешарски каза, че не е свикнал с недоволството и подчерта, че мисли за всички хора - за тези, които протестират, за тези, които не протестират, и за тези, които са против протестите. Според него е трудно да се направи баланс между тях. Трябва да се има и предвид, че винаги ще има граждани, които няма да одобряват следващ кабинет, защото никое правителство досега не се е радвало на 100-процентно одобрение.

Запитан дали не мисли, че някой трябва да напомни за европейските ценности и принципи и спазването им у нас във връзка последните изяви на лидера на "Атака" Волен Сидеров, Орешарски отговори, че не е напълно в течение какво става в България от два дни насам.

От думите на премиера стана ясно и че страната ни тепърва ще трябва спешно да подготвя проекти и разчети, за да може да получи одобрените от Европейския съвет средства за младежка заетост и за финансиране на малкия и средния бизнес. Очаква се специално за младежката заетост програмите и проектите да бъдат готови тази есен.

6 млрд. евро за младежката безработица

България е сред тринадесет страни с младежка безработица над 25%, които от догодина могат да се възползват от 8 милиарда евро от бюджета на ЕС, за да създават работни места за младите.

Преди ден Европейският съвет, в който участват лидерите на страните от общността, реши да ускори отпускането на 6 милиарда евро от следващия многогодишен бюджет на съюза 2013-2020, предвидени специално за целта.

Основната част от тях трябва да се похарчат през следващите две години. Тепърва ще се разработват програми от държавите, за да кандидатстват за тези средства. Най-много от тях ще получат Гърция, Испания, Италия и Франция, където има най-много безработни младежи.

Oще: българия  бюджет  евро  ес  пламен орешарски  премиер  усвояване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 29.06.201322:43

Орешарски отговори, че не е напълно в течение какво става в България от два дни насам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

1 Мина | 28.06.201321:06

Ужас.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани